Stop for råstof-indvinding på Disken

Der vil ikke foreløbigt blive mere indvinding af råstof fra Øresunds »regnskov«, området Disken, der ligger lige syd for Helsingør, skriver Helsingør Dagblad.

Det fremgår nu af udtalelser fra Naturstyrelsen til Helsingør Dagblad, der har undersøgt omfanget af indvindingen og om den vil fortsætte lige så intensivt, som tilfældet har været gennem de seneste uger.

Se Lorrys indslag: Jagt på sand ødelægger havbunden

Stoppet for indvinding skyldes, at kvoten for, hvor meget materiale, der må løftes ud af den berømte banke, kendt som »regnskoven« på grund af sine enestående vilkår for blandt andet fiskeyngel, nu er opbrudt.

Der må indvindes 190.000 kubikmeter på Disken. Indvindings-omfanget er målt fra 2010. Og når dette maks-mål er opbrugt, skal indvindingen standses.

Kvoten viser sig nu at være opbrugt og det kræver derfor en langstrakt ansøgnings- og miljøgodkendelsesprocedure, før der i givet fald kan gives nye tilladelse til igen at indvinde råmateriale fra Disken.

Det er dét stop, der ifølge Naturstyrelsens oplysninger til HD, er sket for få dage siden efter at Disken er blevet tømt, som det hedder i fagsproget.

En hård kritik af Sundhedsstyrelsens tilladelse til denne intensiverede indvinding har rejst sig fra blandt andet miljøorganisationer, forskere, erhvervs- og lystfiskere.

Som det fremgik af artiklerne i HD i går, er akvariechef i Øresundsakvariet, marinbiolog Jens P. Jeppesen, en af dem, der retter en skarp kritik af det stærkt tiltagende omfang af råstofindvinding fra disse unikke områder i Øresund. Foruden Disken er der ved Helsingør også tale om Lappegrunden, der ligger ud for Hotel Marienlyst.

De udvindende selskaber har indberetningspligt til Naturstyrelsen

- Mængden af råstofudvinding har fundet sted siden 1970?erne, men det er rigtigt, at der er sket en forøgelse af indvindingen de seneste måneder. Vi har lige som i andre indvindingsområder holdt øje med, hvor meget der indvindes. De selskaber, der har tilladelse til indvinding, har indberetningspligt til os. Vi sender besked ud herfra tæt på, at tilladelsen er ved at være opbrugt. Derefter skal der søges igen for at få en ny tilladelse, fortæller biolog i Naturstyrelsen, Thomas Behrendt Klinggaard.

På spørgsmålet om, hvorfor det netop er på en grund som Disken med sin store betydning for fiske- og dyrelivet i Øresund, der skal indvindes, svarer biolog Thomas Behrendt Klinggaard:

- Det er over 40 år siden, råstoffirmaerne begyndte at indvinde i området, sandsynligvis fordi råstofressourcerne er gode netop på disse grunde. Men en yderligere indvinding vil kunne komme på tale efter en omhyggelig vurdering af, hvordan fisk og anden natur vil blive påvirket.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere