Stigende kødpriser får salget af ’ukendte’ fisk til at stige

Tidligere blev ukendte spisefisk på stribe sendt til udlandet. Nu får blandt andet stigende priser på kød os til at købe langt flere fisk end tidligere. Og så er de ukendte fisk også en del af en kæmpe trend, påpeger en livsstilsekspert.

Brosme, hvilling og rokkevinge.

Sådan lyder nogle af eksemplerne på de lidt mere ukendte og indtil nu usælgelige spisefisk, der i langt større grad end tidligere ender på middagsbordet.

Fælles for dem er, at de er danske, underudnyttede og vilde. Og så er de både gode for klimaet og pengepungen at sætte tænderne i.

- Der er større interesse for de her danske vildtfangede spisefisk som rokkevinge og fjæsing. Folk er friske på at prøve noget andet, siger Jens Peter Moestrup Hansen til TV 2 Lorry.

Han er indehaver af fiskebutikken HAV i Torvehallerne, og her oplever han for alvor at rødspætter og havets svar på lørdagskyllingen, laks, er blevet byttet ud med de lidt mere eksotiske, men dog danske fisk.

quote Vi har prøvet det før i krisetider. Vi spiser simpelthen det, der er

Julia Lahme, livsstilsekspert.

Tidligere blev de danske fisk i stor stil sendt til udlandet. 

Nu må Jens Peter Moestrup Hansen bestille flere hjem til fiskedisken fra de danske fiskeauktioner.

Sælger 50 procent mere

- Vi sælger nok 50 procent mere nu end tidligere af de her underudnyttede danske fisk. Jeg oplever, at folk både er nysgerrige på at prøve noget nyt, fordi priserne på eksempelvis kød stiger, og så er der også en del, der går op i både klima og sundhed, som spørger efter dem, siger han til TV 2 Lorry.

Samme billede gør sig gældende i Kildegårds Fiskehal i Hellerup.

- Folk har fået øjnene op for det utraditionelle og er begyndt at prøve de her fisketyper, som er et billigere alternativ, siger Kaj Hilfing, der er indehaver af butikken til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under listen.

Fakta: 10 danske fisk, der i større grad end tidligere ender på middagsbordet

1

Brosme

2

Hvilling

3

Lange

4

Rokkevinge

5

Fjæsing

6

Kulmule

7

Mørksej

8

Blåmuslinger

9

Havkat

10

Makrel


I foreningen Danmarks Fiskehandlere kan formand Klaus Anker Jensen næsten ikke få armene ned over det stigende salg. Han er i øvrigt også selv fiskehandler.

- Jeg kan sagtens nikke genkendende til det her billede. Danskerne har taget det til sig, og vi sælger mere af det nu. Rødspætterne er stukket af i pris, mens det ikke gør sig gældende for fisk som lange, kuller og hvilling, som vi også i Danmarks Fiskehandlere har brugt meget energi på at markedsføre de sidste par år. Det bærer frugt nu, siger han til TV 2 Lorry.

Krise og kæmpe trend

Det er dog ikke udelukkende stigende kødpriser og fokus på sundhed, der nu får os til at vælge de mere ukendte spisefisk. Det er en kombination af flere ting.

Det fortæller livsstilsekspert Julia Lahme.

- Vi har prøvet det før i krisetider. Vi spiser simpelthen det, der er. Alle os, der var børn i fattigfirserne, kender jo eksempelvis smagen af stegt lever. Og så er det en kombination af økonomi og en kæmpe trend, som handler om gamle dyder. Vi sylter og bager som aldrig før og er mere opmærksomme på at sætte pris på det, vi allerede har omkring os. På den måde er den en perlerække af forskellige faktorer, der gør sig gældende, når vi spiser flere danske fisk, siger Julia Lahme til TV 2 Lorry.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik