Stemmesluger forbigås som borgmester

Yildiz Akdogan bliver ikke borgmester, selvom hun har fået andenflest personlige stemmer.

Yildiz Akdogan (Socialdem.) fik 3514 personlige stemmer Foto: TV2/Lorry

Mens Socialdemokraterne i København gik tilbage, fik Yildiz Akdogan fra partiets Brønshøjkreds alligevel et flot valg med 3514 personlige stemmer.

Dermed blev hun partiets topscorer efter overborgmester Frank Jensen, men de personlige stemmer er ikke meget værd, når det kommer til borgmesternomineringer. Her er Akdogan nemlig røget bag køen af andre socialdemokrater.

Både Jakob Hougaard, Jesper Christensen, Mette Laurberg og Lars Weiss er nemlig nomineret til det borgmesterkontor, som en socialdemokrat skal indtage fra nytår, til trods for at de hver især kun har fået halvt så mange stemmer som Akdogan - og det er ikke demokratisk, mener socialdemokraten Martin Dover, der sidder i partiets Brønshøjkreds:

-Den tillid, som Yildiz er blevet erkæret af vælgerne, er blevet negligeret i valget af indstillinger til borgmesterposten, så jeg synes, det er udemokratisk, at man på den måde laver aftaler, inden det personlige stemmeantal ligger klart, lyder det fra Martin Dover.

De personlige stemmetal kom torsdag formiddag, men allerede onsdag formiddag blev der taget stilling til, hvem der skulle indstilles til borgmesterposten. Derfor ærgrer det også Martin Dover, at Yildiz Akdogan ikke får muligheden for at blive borgmester:

-Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg synes, man går uden om det folkelige mandat, som er blevet givet til Yildiz, siger Martin Dover til DR København.

Mens stemmerne altså ikke udløser en borgmesterpost, er de dog ikke uden betydning, mener hovedpersonen selv. Derfor vil Akdogan nu forsøge at søge indflydelse på en anden måde:

-Deres stemme skal selvfølgelig blive hørt, og derfor vil jeg forsøge at blive politisk ordfører, så jeg kan varetage mine vælgeres og ikke mindst københavnernes interesser, siger Yildiz Akdogan.

Uden at sætte titel på vil overborgmester Frank Jensen da også gerne love sin kollega en vigtig rolle i Socialdemokraternes gruppe fremover:

-Alle gode kræfter skal i arbejde, og det skal Yildiz også, og vi skal nok sørge for, at Yildiz får en rigtig fremtrædende plads i den socialdemokratiske gruppe, lyder det fra overborgmesteren.

Frank Jensen peger samtidig på, at Jesper Christensen, som også er en del af Brønshøjkredsen, har været på rådhuset i 12 år, hvorfor kredsen har forsøgt at beskytte hans fremtrædende post.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik