Statens Serum Institut jagter kilde til sygdomsudbrud

13 personer på Sjælland er smittet med tarmbakterien yersinia enterocolitica, der kan stamme fra svinekød.

Man får voldsomt ondt i maven, føler generel utilpashed og har diarré - men det går over af sig selv igen.

Statens Serum Institut efterforsker lige nu et sygdomsudbrud, hvor patienterne er blevet inficeret med tarmbakterien yersinia enterocolitica.  

Den minder om salmonella og campylobacter, og 20 personer i Danmark er foreløbig smittet ved det seneste udbrud. 13 af patienterne er fra Sjælland.

I jagten på at finde ud af hvad smittekilden er, bliver de syge spurgt grundigt ud om, hvad de har spist i tiden op til de blev syge.

Samtidig bliver en række raske personer også kontaktet.

- Det er fordi vi har brug for et sammenligningsgrundlag. Så udvælger vi personer i samme aldersgruppe og fra samme kommune, som vi kontakter,  og dem spørger vi også om, hvad de har spist, fortæller Luise Müller, der er epidemiolog i Statens Serum Institut.

Sygdomsudbruddet har resulteret i en større udredning, hvor instituttet samarbejder med Fødevarestyrelsen - her gælder det om at få undersøgt forskellige fødevarer - blandt andet fordi man ved, at bakterien yersinia enterocolitica ofte er knyttet til svinekød. 

Man man kan blive syg, hvis ikke kødet er gennemstegt.

- Vi ved, at udbruddet også foregår i Sverige. Derfor har vi også en tæt kontakt til de svenske myndigheder, siger Luise Müller.

Sygdommen kræver ikke behandling, fordi den går over af sig selv.

10 til 15 procent af de smittede kan få længerevarende, gigtlignende symptomer, hvor der støder hævelser, ømhed i leddene og udslæt til, oplyser hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik