Sommerhuse? Dem bor vi i - hele året

Sidste år blev reglerne for at bo i sit sommerhus hele året lempet. tallene viser, at flere vælger sommerhuset til helårsbeboelse.

I 2017 blev det væsentligt nemmere at flytte adresse til sommerhuset permanent.  

Indtil da var reglen, at pensionister, som havde ejet deres sommerhus i otte år eller mere - de havde ret til at bruge det som helårsbolig.

Men ændringen betød, at pensionisterne kun  skulle eje huset et år, før de kunne flytte ind i det permanent.

Og det har ifølge ejendomsmæglerkæderne Nybolig og Estate fået flere til at rykke teltpælene op for at slå dem ned igen ude i sommerlandet.

- Det er alt andet lige billigere at bo i et sommerhus end i en traditionel helårsbolig, både fordi de som regel er billigere at anskaffe, og fordi boligskatterne er mere lempelige end ved de fleste helårsboliger.

Som pensionist kan det derfor være en fornuftig disposition, hvis man vil have pengene til at række længere og sælge helårsboligen og flytte permanent i sommerhuset, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Solkrogen i sommerhuset bliver flere og flere steder benyttet året rundt. 
Solkrogen i sommerhuset bliver flere og flere steder benyttet året rundt. 

Her bor man i sommerhus

Ikke helt overraskende, så er Nordsjælland et af de steder, hvor sommerhusene i stigende grad bebos hele året. ifølge Nyboligs tal, så er tallet i år nået op på 5.700 sommerhuse med  beboere, som har tilmeldt sig på CPR-registeret.

Det tal overgås kun af landsdelen Vest- og Sydsjælland - her er det 6268 huse, der er helårsbeboet. Det højere tal kan skyldes de meget store sommerhusområder, der er i dele af Vest- og Nordvestsjælland.

I 2010 var 18.113 sommerhuse helårsbeboede.  Det tal er nu steget til 22.058 - en stigning på godt 21 procent.

- Det tegner til, at vi ikommer til at se flere levende sommerhusområder også uden for feriesæsonen, lyder det fra Nyboligs Thomas Hovgaard.

Velkommen

quote Jeg har det overordentligt godt med, at folk bor i deres sommerhuse.

Anders Gerner Frost, borgmester, Gribskov.

Folk der vælger at bo i deres sommerhus hele året er mere end velkomne. Sådan er i hvert fald meldingen hos Gribskov Kommunes borgmester, Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov) 

- Jeg har det overordentligt godt med, at folk bor i deres sommerhuse. Visit Nordsjælland har lavet beregninger over, hvor meget virksomheder i kommunen får ud af det, hvis folk bare er en enkelt uge mere i deres sommerhuse - og det er meget. Det gælder bageren, supermarkedet, byggemarkedet og så videre, siger Anders Gerner Frost til TV 2 Lorry.

Han understreger samtidig, at sommerhusområderne godt kan håndtere den øgede belastning, helårsbeboelse medfører - blandt andet fordi grundstørrelsen skal være større end i trdaitionelle parcelhusområder. Dermed er befolkningstætheden mindre.