Sommer er skybrudssæson - sådan sikrer du dit hus

Sommer og sol - og skybrud. Højsæsonen for de store regnmængder på kort tid er i gang - vi giver dig gode råd til at sikre huset.

Foto: Andreas Hagemann Bro / Ritzau Scanpix

Selvom sommeren 2018 var usædvanligt tør, har dette års første sommermåneder vist, at den danske sommer langt fra altid er ensbetydende med sydlige sommervibes, knastør natur og hedebølge.

På trods af det nyder mange danskere et koldt glas rosé på terrassen - selv på de mest tvivlsomme sommerdage.

Vi kender til det med regn fra oven, her i landet langt mod nord - men alligevel er det måske de færreste, der ved, at sommermånederne også er højsæson for skybrud.

Ordet alene kan få selv de mest hardcore husejere til at ryste i joggingbuksen og badesandalen, og mange ved måske ikke, om de er godt nok forberedt, hvis himlen skulle vælge at åbne sig over net deres matrikel.

Råd kan forberede dig bedre

Fat mod, du gæve husejer. Her kommer lidt gode råd fra Novafos, der til dagligt leverer drikkevand og håndterer spildevand til 425.000 forbrugere.

Her arbejder de løbende på at finde metoder til at mindske ulemper og skader som følge af de store nedbørsmængder.

- Novafos har ansvaret for, at den offentlige del af kloaksystemet er i orden. Sammen med kommunerne gør vi alt, hvad vi kan for at sikre, at spildevand og regnvand kan afledes effektivt.

- Det gør vi ved løbende at forbedre kloakledningerne og klimasikre byerne, så vi kan få de meget store regnmængder væk, uden at de volder skade, siger Jane B. Madsen, spildevandschef i Novafos, i en pressemeddelelse.

Alligevel husker Novafos på, at det er dit eget ansvar som grundejer, at der ikke kommer vand ind i eksempelvis din kælder. Selvom det er svært.

- Det er svært at sikre sig 100 procent mod vand i kælderen, når regnen vælter ned, men du kan gøre meget for at være forberedt til skybrud, siger Jane B. Madsen. 

Fire tips, som kan forberede dit hus bedre på skybrud

  • Tænk over, hvad du opbevarer i din kælder, og hvor højt du har placeret det, hvis skaden sker. 
  • Rens dine tagrender og tagbrønde for blade og grene, så regnvandet kan løbe væk fra dit hus.
  • Installer en pumpebrønd, der pumper spildevandet fra dit hus ud i den offentlige kloak eller installer et højvandslukke, hvis du har afløb i kælderen. Det forhindrer, at spildevand fra den offentlige kloak ude i vejen kan løbe baglæns i ledningerne og op igennem afløbet i din kælder. 
  • Virker dine kloakledninger? Brug en autoriseret kloakmester, hvis noget skal repareres.

Kilde: Novafos

Pas på forurenet vand 

Ved skybrud bliver kloakkerne overbelastede, og der er risiko for, at spildevandet stiger op og blander sig med regnvandet. 

Myndighederne fraråder badning i tilfælde af overløb fra kloakkerne til vandområderne. Hold derfor øje med badevandets kvalitet på kommunernes hjemmesider.

Vær også opmærksom på løse kloakdæksler.

Presset fra vandet i kloakkerne kan skubbe kloakdækslerne af. Hvis du opdager et kloakdæksel, der mangler, eller ikke ligger rigtigt på, så giv gerne dit spildevandsselskab et kald.

00:45

Så vildt kan et skybrud se ud. Her er det i Roskilde. 

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik