Sommer er skybrudssæson - sådan sikrer du dit hus

Sommer og sol - og skybrud. Højsæsonen for de store regnmængder på kort tid er i gang - vi giver dig gode råd til at sikre huset.

Selvom sommeren 2018 var usædvanligt tør, har dette års første sommermåneder vist, at den danske sommer langt fra altid er ensbetydende med sydlige sommervibes, knastør natur og hedebølge.

På trods af det nyder mange danskere et koldt glas rosé på terrassen - selv på de mest tvivlsomme sommerdage.

Vi kender til det med regn fra oven, her i landet langt mod nord - men alligevel er det måske de færreste, der ved, at sommermånederne også er højsæson for skybrud.

Ordet alene kan få selv de mest hardcore husejere til at ryste i joggingbuksen og badesandalen, og mange ved måske ikke, om de er godt nok forberedt, hvis himlen skulle vælge at åbne sig over net deres matrikel.

Råd kan forberede dig bedre

Fat mod, du gæve husejer. Her kommer lidt gode råd fra Novafos, der til dagligt leverer drikkevand og håndterer spildevand til 425.000 forbrugere.

Her arbejder de løbende på at finde metoder til at mindske ulemper og skader som følge af de store nedbørsmængder.

- Novafos har ansvaret for, at den offentlige del af kloaksystemet er i orden. Sammen med kommunerne gør vi alt, hvad vi kan for at sikre, at spildevand og regnvand kan afledes effektivt.

- Det gør vi ved løbende at forbedre kloakledningerne og klimasikre byerne, så vi kan få de meget store regnmængder væk, uden at de volder skade, siger Jane B. Madsen, spildevandschef i Novafos, i en pressemeddelelse.

Alligevel husker Novafos på, at det er dit eget ansvar som grundejer, at der ikke kommer vand ind i eksempelvis din kælder. Selvom det er svært.

- Det er svært at sikre sig 100 procent mod vand i kælderen, når regnen vælter ned, men du kan gøre meget for at være forberedt til skybrud, siger Jane B. Madsen. 

Fire tips, som kan forberede dit hus bedre på skybrud

Pas på forurenet vand 

Ved skybrud bliver kloakkerne overbelastede, og der er risiko for, at spildevandet stiger op og blander sig med regnvandet. 

Myndighederne fraråder badning i tilfælde af overløb fra kloakkerne til vandområderne. Hold derfor øje med badevandets kvalitet på kommunernes hjemmesider.

Vær også opmærksom på løse kloakdæksler.

Presset fra vandet i kloakkerne kan skubbe kloakdækslerne af. Hvis du opdager et kloakdæksel, der mangler, eller ikke ligger rigtigt på, så giv gerne dit spildevandsselskab et kald.

Så vildt kan et skybrud se ud. Her er det i Roskilde. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere