Solomødre med donorbørn: At få børn alene var min plan B

Flere og flere kvinder vælger at få børn alene, og de voksende statistikker kunne tyde på, at mange kvinder aktivt fravælger mændene. Men det er langt fra tilfældet.

Der er mange fordomme om det at være en selvvalgt solomor. En af dem er, at kvinderne aktivt fravælger mænd, blandt andet fordi de selv vil have fuld kontrol.

quote At få børn selv er ikke kvinders forsøg på at skulle eliminere mænd.

Camilla Hall, solomorrådgiver

Men meget peger altså i modsat retning, og spørger man solomorrådgiver Camilla Hall er det et helt forkert indtryk, omverdenen har fået af solomødre.

- Jeg har til dags dato aldrig nogensinde mødt en solomor, som har fravalgt mænd, men hun tilvælger et barn. At få børn selv er ikke kvinders forsøg på at skulle eliminere mænd, siger hun til TV 2 Lorry.

Flere og flere kvinder får børn alene

I Danmark blev der i 2011 født 907 børn, som blev registreret med en enlig mor og en uoplyst far. I 2018 var det tal steget til 1.148. Det er en stigning på 27 procent.

Kilde: Danmarks Statistik

Her på TV 2 Lorry har vi fulgt nogle kvinder, som hver især har taget beslutningen om at blive solomor. Vi spurgte også dem, om de foretrak at få børn med en partner.

- For mig der var det plan B at få barn alene, for jeg ville rigtig gerne have haft kernefamilie, men ham prinsen på den hvide hest er ikke dukket op endnu, siger Camilla Evelyn Uldal, der er solomor til Saga på næsten fem måneder.

Mette Svendsen er i fertilitetsbehandling, og hun drømmer om at få et barn.
Mette Svendsen er i fertilitetsbehandling, og hun drømmer om at få et barn.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

- Min plan A var at møde en mand, som skulle være far til mine børn, siger Mette Svendsen, der er i fertilitetsbehandling.

Og en dansk undersøgelse fra 2015 peger da også på, at de fleste solomødre havde foretrukket at få børn med en partner.

Undersøgelsen viser, at omkring 91 procent af de adspurgte, enlige kvinder i fertilitetsbehandling, oprindeligt ønskede at få et barn med en partner. Men for mange er den rette bare aldrig dukket op, og med det biologiske ur, der tikker alarmerende i baggrunden, så vælger flere og flere kvinder at få børnene selv.

Langt de fleste kvinder foretrækker at få børn med en partner.
Langt de fleste kvinder foretrækker at få børn med en partner.
Foto: TV 2 Kosmopol

Fordom: Solomødre handler uetisk og egoistisk

Børn er en stor prioritering i mange kvinders liv. Undersøgelsen afslører nemlig også, at omkring 71 procent af kvinderne mener, at det er vigtigere at have et barn i deres liv end en partner.

quote Det er jo røv egoistisk, undskyld udtrykket, men det er det jo.

Mette Svendsen, enlig i fertilitetsbehandling

Men samtidig fortæller omkring 86 procent af kvinderne, at de gerne vil have en partner i fremtiden.

Så langt de fleste kvinder har ikke fravalgt mændene. Men der er mange andre fordomme om det at blive solomor. TV 2 Lorry spurgte solomorrådgiver Camilla Hall, om hvilke fordomme solomødre støder på. Hendes første kommentar lyder:

- Hvor lang tid har du?

Og efter et lidt vemodigt grin, fortsætter hun:

- Den altoverskyggende som man hører alleroftest, det er, at det er synd for dit barn. Det er fordi, at folk stadig tænker i den gængse opfattelse af, at et barn har brug for to forældre, men sådan er verdenen bare ikke længere, siger Camilla Hall.

quote Man får jo nogle sindssyge spørgsmål. Hvordan er det at være gravid alene? Jamen jeg har jo aldrig prøvet andet.

Lone Fogtmann, solomor

Hun nævner blandt andet fordomme om, at kvindernes valg er uetisk og egoistisk. Den sidste fordom prøver vi af på de solomødre, vi mødte.

- Det er jo røv egoistisk, undskyld udtrykket, men det er det jo, siger Mette Svendsen.

- Jeg tænker, at det grundlæggende er egoistisk at få børn, uagtet om man er en eller to, siger solomoren Lone Fogtmann, der har datteren Karla på 12 år.

Og det er det svar, vi får alle steder. At det altid er egoistisk at få børn.

Fordommene skræmmer

De solomødre, som TV 2 Lorry har været i kontakt med, har ikke været udsat for mange fordomme. Mest af alt føler de, at andre er nysgerrig på deres beslutning. Måske endda lidt for nysgerrige.

- Man kan godt nogle gange føle, at man er sådan lidt allemandseje, at nu er du i gang med det her, og vi må spørge om alt, forklarer Mette Svendsen, der er i gang med fertilitetsbehandling.

- Man får jo nogle sindssyge spørgsmål. Hvordan er det at være gravid alene? Jamen jeg har jo aldrig prøvet andet, siger solomoren Lone Fogtmann.

Lone Fogtmann er mor til Karla på 12 år. De har altid kun været de to.
Lone Fogtmann er mor til Karla på 12 år. De har altid kun været de to.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Selvom mange solomødre går fri af grimme oplevelser med fordomme, så kan alene tanken om fordommene være nok til at skræmme nogle helt væk. Det har Camilla Hall været vidne til i sine konsultationer med kvinder.

- Der er mange, som venter med at træffe den her beslutning. Måske endda til det er for sent, fordi de har svært ved at turde at træde uden for mængden, og det er et stort problem for mange kvinder, fordi omverdenens fordomme, tanker og meninger om dem fylder rigtig meget og betyder rigtige meget, forklarer hun.

”Det er stadig tabubelagt at blive solomor”

Ifølge solomorrådgiveren er det tabuiseret at blive solomor, selvom flere og flere går den vej.

- Den brede tankegang omkring det er, at det selvfølgelig er okay, at vi lever, som vi gerne vil. Men der er alt det, der ligger nedenunder. F.eks. kan en familie godt synes, at det er okay med en solomor som helhed, men hvis det lige pludselig er deres søster eller deres veninde eller deres datter, det drejer sig om, så begynder de at synes mindre om det. Hvorfor kan du så ikke bare finde dig en mand eller noget. Så der fastholder man tabuet, fortæller Camilla Hall.

quote Der er en omverden, som stadig har nogle gammeldags billeder af, hvordan det skal se ud.

Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø mener ikke, at der er tale om et tabu, men hun medgiver også, at omverdenen ikke altid vil være med solomødrene.

- Der er sådan en opbrudstid i gang, hvor man skal finde nye måder at indrette sig på. Og der er det at være enestående mor selvfølgelig en af de der modeller, og det kræver ret meget stadigvæk, fordi der er en omverden, som stadig har nogle gammeldags billeder af, hvordan det skal se ud, siger Liselotte Lyngsø til TV 2 Lorry.

På TV 2 Lorry dykker vi meget mere ned i emnet om solomødre i vores serie ”Så gør jeg det selv”. Du kan finde andet afsnit af serien øverst i artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik