Søren Brostrøm: ”Mundbind har en effekt”

På dagens pressemøde blev effekten af mundbind blandt andet diskuteret.

Der blev mandag afholdt pressemøde, hvor myndighederne gav en status på coronasituationen og fortalte nærmere om de nye restriktioner, som trådte i kraft i dag, og dem der begynder på torsdag.

Med til mødet var direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak, Rigspolitichef Thorkild Fogde samt direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Lykke Petri.

Søren Brostrøm startede med at fortælle om de udvidede restriktioner med brug af mundbind offentlige steder, som starter på torsdag. Her fortalte han, at der er dokumentation for, at mundbindene har en effekt.

- Det er ikke symbolpolitik. Vi har dokumentation for, at mundbind i det offentlige rum har supplerende effekt. Vores vurdering er, at vi med smittetrykket godt kan forsvare øget brug af mundbind. Vi ved godt, at vi generer folk ved, at de skal bruge mundbind. Men så er det altså heller ikke værre, sagde han.

Dansk studie om mundbind er blevet afvist

Der har ellers været sået tvivl om, hvorvidt brugen af mundbind hjælper på at stoppe smitte af corona, efter Berlingske torsdag udgav en artikel om emnet. Artiklen beskriver et stort dansk studie, hvor effekten af mundbind er blevet undersøgt.

Resultatet af studiet er dog blevet afvist af mindst tre af verdens førende medicinske tidsskrifter, og dermed er resultatet ikke blevet offentliggjort.

En af de danske læger bag studiet har til Berlingske fortalt, at resultatet af forskningen kan opfattes som kontroversielt.

Rejsende skal medbringe negativ coronatest

Anne Lykke Petri, der også deltog i pressemødet, opfordrede venner og bekendte til at hjælpe smittede med at handle ind og andre praktiske gøremål for at undgå smittespredning. Kan det ikke lade sig gøre, bør kommunen hjælpe til.

- Det er ingen skam at være smittet eller bede om hjælp. Men det kan få store konsekvenser, hvis man breder smitten, sagde hun.

Derudover blev det reducerede forsamlingsforbud også vendt, hvor borgere kan se frem til bøder, hvis forbuddet om at samles ti personer ikke bliver overholdt.

- Når der er tale om spontane offentlige forsamlinger, vil man få påbud om at skille sig ad. Retter man sig ikke efter det, vil det give bøder, sagde Thorkild Fogde.

Han fortalte også, at det nu kræves, at rejsende, der kommer til Danmark fra højrisikolande, skal medbringe en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel. Det er hovedparten af de europæiske lande.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik