Smitten stiger markant blandt de danske unge – i Norge har man rykket de unge frem i vaccinekøen

Samtidigt har nordmændene også valgt at sende ekstra vaccinedoser til områder med særligt højt smittetryk.

Smitten stiger markant blandt de unge mellem 15 og 24 år i Danmark. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter.

I aldersgruppen 15-19 år er smitten steget med 59 procent den seneste uge, mens den for aldersgruppen 20-24 år er steget med 30 procent.

Så gamle er den seneste uges smittede:

  • 0-9 år: 579
  • 10-19 år: 1.609
  • 20-29 år: 1.585
  • 30-39 år: 1.037
  • 40-49 år: 1.010
  • 50-59 år: 862
  • 60-69 år: 402
  • 70-79 år: 119
  • 80-89 år: 23
  • 90+ år: 3


* Opgjort 13. maj, 12.15. Den seneste uge er reelt data fra de seneste ni dage. Da de seneste to dages prøvesvar oftest er forsinkede, giver det ifølge SSI det bedste estimat af ugens tal.


Kilde: Statens Serum Institut

Ifølge styrelsen sker smitteudbruddene særligt på skoler, gymnasier og til fester.

Anette Lykke Petri, direktør hos Styrelsen for Patientsikkerhed siger til TV 2, at udbruddene blandt de unge, har en størrelse, som kan nedlægge hele sogne.

- Det er udbrud, som så har mulighed for at forplante sig videre, når de unge går hjem til familien og smitter der. Og så kan forældre tage det med på arbejde. Derfor gælder det stadig om at holde lidt igen. Sådanne udbrud kan få konsekvenser for andre end de unge selv, siger hun.

Anette Lykke Petri understreger, at de unge selvfølgelig skal have lov til at leve deres liv, men at de bliver nødt til at være opmærksom på de retningslinjer, der findes lige nu.

- Det er en god idé at lade sig teste, inden man går til fest eller deltager i en større social sammenkomst. Og så skal man fortsat huske på god håndhygiejne og ikke mindst afstand, lyder rådene fra direktøren.

Norge har rykket unge frem i køen

I Norge kæmper man med samme problemstilling. Derfor har man valgt at rykke de unge frem i vaccinekøen.

Dermed vil de 18-24-årige nu blive tilbudt en vaccine, så snart alle nordmænd over 45 år er vaccineret.

Den norske regering begrunder beslutningen med, at de unge voksne har mere social kontakt og dermed bidrager mere til smittespredningen.

- Regeringen løfter de unge frem i vaccinekøen, fordi smitten er størst blandt de unge. Unge voksne har mere social kontakt end ældre voksne og bidrager mere til smittespredningen, sagde statsminister Erna Solberg på et pressemøde onsdag.

Samtidigt vil regeringen nu sende flere vacciner til områder med særligt høje smittetal.

Ifølge TV 2s korrespondent Jesper Zølck vil den norske regering lægge ekstra kriterier ind i deres vaccinationsstrategi, så der nu skal vaccineres efter, hvor der er mest smitte - både i forhold til geografi og alder.

- Hos de 18-24-årige i Norge har man set en relativ høj andel af smittede. Samtidigt understregede statsminister Erna Solberg i går, at de unge er nogle af dem, der har betalt den højeste pris i forhold til at få indskrænket deres personlige frihed i løbet af pandemien. Derfor vil man gerne prioritere dem.

Ophedet diskussion om vaccinestrategi

Lidt på samme måde kigger nordmændene nu også på geografi.

Her vil man gå ind og give 60 procent flere vaccinedoser til i alt 24 kommuner, hvor smittetrykket gennem længere tid har været højt.

- Det vil man simpelthen, fordi man vil forsøge at få smitten ned i de områder, hvor der er mest af den.

Særligt beslutningen om at sende flere vacciner til udvalgte områder har vakt genlyd i Norge. De ekstra vacciner skal nemlig afgives fra andre kommuner, og det er langt fra alle, der synes, at det er en god idé.

- Der er altså mange af de her 319 kommuner, der skal afgive vacciner, som er godt og grundigt sure. For eksempel har en af borgmestrene direkte sagt, at hun nægter at afgive vaccinedoser, der skulle være gået til borgere i hendes kommune, fortæller Jesper Zølck.

Diskussion har også været oppe i Danmark

Diskussionen om at sende flere vacciner til områder med højt smittetryk, har også tidligere været oppe i Danmark.

Hos Statens Serum Institut har man dog tidligere afvist, at bruge en model som den norske i Danmark.

- Det er især ældre og folk, der er syge i forvejen, der bliver ramt. Og der giver det altså stadig rigtig god mening, at vi fortsat fokuserer vores vacciner på de grupper, hvor vi ved, at vi kan beskytte mod sygdom, har Henrik Ullum, som er direktør hos Statens Serum Institut, tidligere sagt til TV 2.

Her kan du se, hvornår du kan forvente at blive vaccineret.
Her kan du se, hvornår du kan forvente at blive vaccineret.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik