Smitten i København bekymrer professor - kan ende med ny nedlukning

De seneste syv dage er der konstateret 1504 smittede i København. Dermed har kommunen et af landets højeste incidenstal, hvilket bekymrer professor.

Der er det seneste døgn konstateret 964 coronasmittede, viser søndagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Dermed ligger antallet af smittede på nogenlunde samme niveau som hidtil i maj, hvor det flere dage har bevæget sig omkring 1000.

quote Det, der kan bekymre mig lidt, er udviklingen i København. Der har vi set en støt stigende tendens over de seneste mange dage

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, er situationen på landsplan stabil.

- Men det, der kan bekymre mig lidt, er udviklingen i København. Der har vi set en støt stigende tendens over de seneste mange dage, siger han til Ritzau.

De seneste syv dage er der konstateret 1504 smittede i København. Det betyder, at byen har et af landets højeste incidenstal.

Tallet sætter antallet af tilfælde i forhold til et fast befolkningstal i et forsøg på at gøre det muligt at sammenligne smitten i byer med forskellig størrelse.

Hans Jørn Kolmos peger på, at udviklingen formentlig skyldes, at København er det område, der er tættest befolket i Danmark.

Samtidig er der også mange yngre mennesker, hvor smitten især sker i øjeblikket, ligesom andelen af vaccinerede i København er lavere end i resten af landet.

- Vi skal ikke meget højere op, før vi nærmer os noget, der minder om nedlukning, siger professoren.

I København ligger det testkorrigerede incidenstal søndag på 162 smittede per 100.000 indbyggere. Alt over 150 betragtes som højt.

Rammer tallet 250 bliver kommunen automatisk lukket ned, som det i øjeblikket er tilfældet i Hørsholm Kommune.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvad er testkorrigeret incidens?

  • For at kunne beregne en mere ensartet smitteforekomst af covid-19 på tværs af kommunerne, bør der tages højde for den aktuelle testaktivitet i den enkelte kommune. Derfor har en ekspertgruppe udviklet en model, hvor der kan korrigeres for testaktiviteten på den enkelte kommunes smitteniveau.

  • Den testkorrigerede incidens tager højde for, hvor mange der er testet i kommunen - ikke kun hvor mange der er smittet.

  • Tallet viser altså, hvor mange personer der er smittede per 100.000 indbyggere, når der tages højde for antal testede personer i kommunen. Det betyder, at de kommuner, der tester mange og derfor også registrerer flere positive, får korrigeret deres incidenstal.


  • Rammer en kommunes testkorrigerede incidenstal 250, vil kommunen automatisk blive lukket ned.

    Kilde: Statens Serum Institut

Syv Lorry-kommuner på top ti

Dagens tal fra Statens Serum Institut viser desuden, at syv ud af de ti kommuner med det højeste testkoorigerede incidenstal er fra TV 2 Lorrys sendeområde.

Her indtager Ishøj Kommune atter den kedelige førsteplads med en testkorrigeret incidenstal på 182. Lørdag lå det på 156.

Anderledes godt ser det ud i Hørsholm Kommune, som siden den 7. maj 2021 har været lukket ned.

Her har man søndag et testkoorigeret incidenstal på 121. Dermed er det sjette dag i træk, at det er under 250.

En nedlukket kommune skal have et incidenstal under 250 syv dage i træk, før nedlukningen ophæves.

Med søndagens tal kan Hørsholm Kommune dermed øjne en snarlig genåbning af skoler, restauranter, butikker og fritids- og kulturlivet.

Kommuner med højest testkorrigeret incidenstal

Her følger en oversigt over de ti kommuner i Danmark, som søndag har de højeste testkoorigerede incidenstal. Tallet i parentes angiver kommunens testkoorigede incidenstal lørdag: 


  • Ishøj Kommune: 182 (156).
  • Norddjurs Kommune: 179 (177).
  • Frederiksberg Kommune: 179 (166).
  • Helsingør Kommune: 165 (175).
  • Rødovre Kommune: 162 (140).
  • København Kommune: 162 (161).
  • Brøndby Kommune: 160 (162).
  • Jammerbugt Kommune: 158 (146).
  • Høje-Taastrup Kommune: 156 (165).
  • Syddjurs Kommune: 155 (137).

    Kilde: Statens Serum Institut.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik