Smart apparat: Sådan vil to iværksættere forbedre indeklimaet i folkeskolen

Leverpostejsmadder, sure sokker eller makrel. De fleste genkalder duften fra klasseværelset i folkeskolen. Men det vil to unge iværksættere nu lave om på.

Der skal ikke meget til i et klasselokale fyldt med unge mennesker, før luften hænger som en tung dyne og indhyller lokalet med dårlig og usundt indeklima.

Derfor har to iværksættere sat sig for at at hjælpe til i folkeskolerne - og det er faktisk ret simpelt. For der skal bare luftes mere ud.

Men nu får eleverne en hjælpende hånd af Kristoffer Jensen og Valdemar Østergaard, der står bag 'Sund Forluft'.

Hjælpen får de med et apparat, der viser, hvornår det er tid til at lufte ud. Lyser den blå, er indeklimaet fint, men skifter den til rød farve, så er det tid til, at vinduet skal åbnes.

For højt CO2-niveau i klasserne

TV 2 Lorry møder Valdemar Østergaard ved parkeringspladsen foran Avedøre Skole.

Her skal han til at sætte såkaldte IC-metre op i klasselokalerne på skolens mellemtrin, da Sund Forluft sammen med Realdania, er i gang med et projekt, der skal forbedre indeklimaet i den danske folkeskole.

En kortlægning fra sidste år viste nemlig, at hele 91 procent af de danske klasselokaler i løbet af en skoledag havde et for højt CO2 -niveau. Noget der kan have store konsekvenser for elevernes indlæringsevne. Og det problem vil iværksætterne bag Sund Forluft gerne til livs.

- Lige nu er indeklimaet det her usynlige, der ikke rigtigt nogen, der er opmærksomme på, hvordan CO2-nivauet er indenfor, siger Valdemar Østergaard.

Luftens helt

Sammen med en bunke undervisningsmateriale, har Sund Forluft fundet på et helt nyt begreb til de danske folkeskoler: Luftens helt.

- Når skyen er rød, så er det den person, der sørger for, at der skal luftes ud. Sådan sørger man for at alle har et godt indeklima. Og det kræver kun en person. Luftens helt, siger Valdemar Østergaard.

Gennem fire måneder har TV 2 Lorry fulgt udviklingen af virksomheden Sund Forluft.

I programserien ’Iværksætterne’, som vises første gang i mandag aften klokken 19.30, kan du komme med på sidelinjen, mens vi følger to unge håbefulde iværksættere gå fra idé til forretning.

Første afsnit i serien 'Iværksætterne'

Med i Danish Tech Challenge

Ligesom i alt 20 nystartede virksomheder er Sund Forluft en del af Danish Tech Challenge, som bliver kaldt for Danmarks største hardware-acceleratorprogram, og holder til i den såkaldte ’Futurebox’ på DTU.

Her får deltagerne sparring og hjælp, mens de konkurrerer om en hovedpræmien på 500.000 kroner, som i slutningen af programmet uddeles af Kronprins Frederik på vegne af Industriens Fond.

Se om Sund Forluft går hele vejen i vores serie ’Iværksætterne’, enten her på tv2lorry.dk eller i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30.