Småbørn får to ugers tvungen ferie

Forældre med børn i de københavnske daginstitutioner kan godt begynde at bestille ferie i uge 29 og 30 i år. Der vil langt de fleste af Københavns Kommunes vuggestuer, børnehaver og fritidsinstitutioner nemlig være lukket. I morgen beslutter politikerne på rådhuset, at de fleste af byens daginstitutioner fremover holder sommerferielukket i to uger. Det skriver Politiken.

Arkiv foto Foto: TV2/Lorry

Sidste år var der i alt 9 lukkedage spredt over året, men i år mere end fordobles tallet til 19 for at spare knap 10 millioner kroner. Dermed lander hovedstaden med ét slag blandt de kommuner, der lukker hyppigst. 10 af de 19 lukkedage skal ligge i de to juli-uger. 

Formand for pædagogorganisationen BUPL i Hovedstaden Henriette Brockdorff kalder indgrebet »kynisk«:

»Man binder både personale og forældre til at holde ferie på et bestemt tidspunkt. Mange af dem har måske ægtefæller, der slet ikke kan holde fri netop da. Og det går direkte mod en tendens i samfundet til, at vi skal have mere fleksibilitet ind i hverdagen«, siger Henriette Brockdorff til Politiken.

Forældrene kan dog benytte sig af det nødberedskab, som Københavns Kommune stiller til rådighed på et mindre antal daginstitutioner.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth kalder det »dybt bekymrende«:

»Det kan da ikke passe, at daginstitutioner, der skulle være et tilbud til borgerne, nu er noget, forældrene skal bruge deres ferie på. Vi har en pasningsgaranti her i landet, men den bliver ikke opfyldt. Vi har et arbejdsmarked, der skal fungere, men det kan det ikke, hvis medarbejderne i virksomhederne ikke får passet deres børn«, siger Lise Bardenfleth til Politiken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik