Småbørn er motorisk udfordret, men flere kommuner har løsning

Alt for mange småbørn er udfordret på motorikken. Men i flere kommuner i hovedstadsområdet har de succes med at bekæmpe den svage motorik.

Lige nu er mange småbørn i hovedstadsområdet udfordret på motorikken - for eksempel når de skal løbe slalom eller håndtere en bold.

Og når børn ikke har en god kropsfornemmelse, går det ud over deres indlæring og deres sociale kompetencer.

- Alt for mange børn har motoriske problemer, og det er alvorligt, siger Bjørn Holstein, børnesundhedsforsker, Statens Institut for Folkesundhed, SDU til TV 2 Lorry.

Mange småbørn i hovedstadsområdet har dårlig motorik og det går ud over både indlæring og sociale kompetencer. Køge og Roskilde bekæmper problemet med succes.

Men i flere kommuner i hovedstadsområdet har de succes med at bekæmpe den svage motorik hos småbørn.

I Høje-Taastrup Kommune har de netop nu igangsat et fire-årigt projekt, som skal styrke motorikken hos de 0-3-årige børn, mens de i Roskilde og Køge Kommune tilbyder forskellige bevægelsesforløb for børnehaver sammen med de lokale idrætsforeninger.

quote Man kan få rigtig gode fremskridt med relativt beskedne indsatser.

Bjørn Holstein, børnesundhedsforsker, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

I Roskilde tilbyder den lokale KFUM Roskilde Boldklub børnehavebold, som skal styrke småbørns motorik. 
I Roskilde tilbyder den lokale KFUM Roskilde Boldklub børnehavebold, som skal styrke småbørns motorik. 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- Vi ser en udvikling af, at de bliver bedre motorisk, men de bliver også bedre til at indgå i sociale kontekster, siger Birgitte Pihl Mathiassen, afdelingsleder i Børnehuset Hobbitten i Roskilde.

Dårlig motorik har alvorlige konsekvenser

Styrkelsen af den motoriske udvikling er betydningsfuld, for ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed har hvert tredje barn i Danmark udfordringer med motorikken, inden de starter i skole.

Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis børn ikke har en motorik, der er alderssvarende.

Der er fuld fart på børnene i gymnastikcenteret i Køge, hvor Køge Kommune i samarbejde med de lokale gymnastikforeninger tilbyder bevægelsesforløb for børnehavebørn.
Der er fuld fart på børnene i gymnastikcenteret i Køge, hvor Køge Kommune i samarbejde med de lokale gymnastikforeninger tilbyder bevægelsesforløb for børnehavebørn.
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- De trives dårligt, de er ikke med i legen, de bliver mobbet og så har det nogle langtidsvirkninger som er uheldige. De lærer ikke ligeså godt som børn med god motorik, det bringer dem bagud i skolen og de får ikke udnyttet deres evner ordentligt, siger Bjørn Holstein og tilføjer:

-  Der er stor risiko for, at de udvikler nogle ubehagelige psykiske symptomer med angst, depressioner og lav livskvalitet. De kommer let udenfor i det sociale spil i en skole, og det påvirker deres liv op i voksenlivet.  

quote De bliver rigtig gode til at mestre kolbøtter og vejrmøller.

Hanne Marie Nielsen, instruktør, Gymnastikforeningen Køge Bugt

Selvom konsekvenserne er alvorlige, så er det ifølge Bjørn Holstein muligt at gøre noget ved det.

- Man er slet ikke værgeløs. Det er et tema, hvor man kan få rigtig gode fremskridt med relativt beskedne indsatser, siger han. 

Flere kommuner forsøger at løse problemet

Motoriske indsatser er netop noget, som daginstitutionerne i hovedstadsområdet har fokus på, viser en rundspørge til alle kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde.

I alle de fremhævede kommuner arbejder de med motorik eller screener børnenes motoriske færdigheder.

På baggrund af rundspørgen er alle de fremhævede kommuner dem, som arbejder med motorik eller screener børnenes motoriske færdigheder.
På baggrund af rundspørgen er alle de fremhævede kommuner dem, som arbejder med motorik eller screener børnenes motoriske færdigheder.

I Frederikssund Kommune er mange af daginstitutionerne såkaldte bevægelsesinstitutioner.

I Fredensborg Kommune kører flere institutioner børneyogaforløb, og i Høje-Taastrup Kommune har man nu igangsat et fireårigt projekt, støttet med flere millioner, som skal styrke den motoriske udvikling hos de alleryngste - de 0-3-årige børn.

- Jo tidligere vi starter, jo bedre kommer vi også i gang. Og hvis vi ikke kommer i gang tidligt, kan vi risikere at have et efterslæb, og så er børnene tabt fra start, og det skulle vi jo nødig ende ud i, siger  Merete Scheelsbeck, Konservatives formand for Fritid og Kulturudvalget i Høje-Taastrup, til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Formålet er også, at indsatsen skal involvere alle voksne i børnenes liv.

- Vi skal gøre det hele vejen rundt, sådan så det ikke kun er en opgave for det pædagogiske personale, men det også er en opgave, hvor vi klæder forældrene bedre på, vi får sundhedsplejersken ind over og går hele vejen rundt om børnene og får fokus på, at de skal udvikle deres motoriske evner, siger Merete Scheelsbeck. 

Køge Kommune og gymnastikforeninger løser problem

I Køge Kommune har man succes med, at de lokale idrætsforeninger er med til at køre bevægelsesforløb. I Køge er det de lokale gymnastikforeninger, som er med til at træne børnehaver og vuggestuer.

Børnehavebørnene kryber som en slange hen over gulvet. 
Børnehavebørnene kryber som en slange hen over gulvet. 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- Jeg har lært og hoppe, slå kolbøtter og hoppe på trampolin, siger Rebaz på fem år til TV 2 Lorry. 

I gymnastikcenteret i Køge deltager 25 daginstitutioner med 430 børn, der hver uge kommer ned for at boltre sig i redskaberne.

quote Alt for mange børn har motoriske problemer, og det er alvorligt

Bjørn Holstein, børnesundhedsforsker, Statens Institut for Folkesundhed, SDU 

- De har svært ved at hinke, de har svært ved at få hovedet nedad - i det hele taget blive moslet rundt med, siger Hanne Marie Nielsen, instruktør, Gymnastikforeningen Køge Bugt. 

Børnene skal igennem en række forskellige øvelser i løbet af en time og et kvarter.

-  Jeg elsker det bare sådan. Det er så vildt at være her, siger Nohr på fem år. 

Bedre motorik og bedre koncentration

Selvom børnene måske ikke selv er bevidste om projektets dybere formål - at styrke dem motorisk, så ser instruktøren klare resultater.

quote De er gode til at tage imod en besked, de bliver stærkere og bliver også mere udholdende.

Hanne Marie Nielsen, instruktør, Gymnastikforeningen Køge Bugt. 

- I løbet af de 35 uger, hvor de er her, ser vi en udvikling fra, at de ikke tør hoppe ned i pomfritgraven til, at de kan de lave en salto, når de er færdige her. De bliver rigtig gode til at mestre kolbøtter og vejrmøller, siger Hanne Marie Nielsen.

 
 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Projektet styrker ikke kun børnenes motorik, der er flere sidegevinster.

- De er gode til at tage imod en besked, de bliver stærkere og bliver også mere udholdende. I og med at de prøver tingene igen og igen, får de også koncentration og fordybelse, som gør, at de kan koncentrere sig bedre - noget de kan tage direkte med i skolen, siger Hanne Marie Nielsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

20171010-125558-L-1920x1281we

Forureningskilde fundet på Frederiksberg - nu ledes der efter endnu en

Arkivfoto: Drikkevand

Område for forurening er fundet - men borgere skal fortsat koge vandet før brug

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere