Små byråd har nået smertegrænsen

De fleste byråd blev slanket gevaldigt, da kommunalreformen trådte i kraft. Og ved sidste kommunalvalg i 2009 blev antallet af byrådsmedlemmer i Nordsjælland skåret yderligere ned. Blandt andet i Gribskov Kommune, hvor man trak fire stole ud af byrådssalen og gik fra 27 til 23 medlemmer. Samtidig blev det besluttet, at man i 2013 skulle skære yderligere to pladser væk. Men nu har flere partier fået nok af slankekure og i stedet vil gå den modsatte vej og invitere to ekstra politikere ind i salen. Det skriver Frederiksborg Amts

- 21 medlemmer vil reducere muligheden for, at de små partier bliver præsenteret. Fordelen er, at man kan spare penge, men det vejer ikke op for det demokratiske tab. Jeg er fortaler for et så repræsentativt udtag af borgerne som muligt. Derfor vil Dansk Folkeparti foreslå 25 pladser, sagde Mads Brinch Jespersen fra DF ved seneste byrådsmøde.
Forslaget blev godt modtaget af både Konservative og Socialdemokraterne, der er villige til at se på, om antallet af medlemmer skal sættes op. Også af hensyn til arbejdspresset.
- I den tid, jeg har siddet her, har jeg oplevet afbud og klager over for meget læsestof. Det er vigtigt, at vi tænker på, om det er muligt at nå ud i lokalsamfundet. KL har undersøgt aldersfordelingen, og hvis der er færre medlemmer, er der færre børnefamilier, fordi de ikke kan nå det hele. Så er der flere pensionister, sagde Susan Kjeldgaard (S.)
Ifølge kommunalforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet går Gribskov Kommune mod strømmen. Men han støtter påstanden om, at mangfoldigheden kan gå tabt i de små byråd.
- Hvis man sætter tallet lavt, kommer nogen grupper ikke ind. Det er både partier, men for eksempel også unge og indvandrere. Det giver et mindre byråd med halvgamle mænd. Byrådene mister legitimitet, og man kan ikke identificere sig med politikerne. Det skal man være varsom med, siger han.
Når et byråd konstituerer sig, bestemmer politikerne selv, hvor mange stole, der skal stå i byrådssalen. Derfor spænder byrådene i Nordsjælland fra 19 til 27 medlemmer - uafhængigt af kommunens størrelse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere