Slut med antibiotika via telefonen

Vagtlæge: Region Hovedstaden vil stramme op på adgangen til antibiotika, uden at patienter først bliver tilset af en læge. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Foto: TV2/Lorry

Når Region Hovedstaden fra 1. januar overtager lægevagten, så skal det være slut med, at vagtlægerne udskriver antibiotika alene på baggrund af telefonsamtaler.

I stedet må patienterne, når de har ringet til den ny lægevagt på 1813, tage en tur omkring hospitalernes akutmodtagelse for at blive tilset, før de kan få antibiotika. Det siger Kirsten Lee (R), formand for Region Hovedstadens kvalitetsudvalg.

- Kvalitetsudvalg skal frem til årsskiftet se på, hvordan vi kan kvalitetsforbedre vagtlægeordningen, når regionen selv overtager vagtlæge-opgaven. Når vagtlægerne ansættes direkte af regionen, kan vi bedre stramme praksis omkring udskrivning af medicin. Når det gælder antibiotika er det vigtigt, at der ikke udskrives for meget, så vi mindsker risikoen for, at bakterier udvikler resistens mod midlerne, siger Kirsten Lee.

De senest tilgængelige tal for vagtlægerne i Region Hovedstaden er fra 2011, hvor der blev udskrevet 40.906 recepter på antibiotika alene på baggrund af en telefonkonsultation. Det svarede til 30 procent af lægevagtens samlede antal antibiotika-recepter.

Tallene er udarbejdet af vagtlægerne og vakte sidste år opsigt og kritik både fra Jørgen Rem, direktør for Lægevagten i Region Hovedstaden og fra Lægeforeningen.

Selv om Jørgen Rem er enig i, at man bør undgå telefon-recepterne på antibiotika - medmindre det er en sikker øjenbetændelse eller blærebetændelse - så frygter han konsekvenserne af opstramningen.

- Fremover vil man, når man ringer til 1813, blive henvist til at møde op på en akutmodtagelse, og det tror jeg vil få mange patienter til at udskyde besøget til næste dag, hvor de kan træffe egen læge. Man riskerer derfor, at patienter enten kommer til at mangle behandling eller kommer senere i behandling, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik