Skybrud sender museer i knæ

Der bliver færre penge til at formidle historien og lave nye udstillinger for på flere af de københavnske museer efter sommerens skybrud. Det fortæller DR København.

På de hårdest ramte museer som Geologisk Museum og Medicinsk Museion har vandmasserne kostet flere millioner kroner.
Og selvom skader på bygningerne dækkes af forsikringen, hæfter museerne selv for den arbejdstid, de har brugt på at redde våde museumsgenstande, bøger og forskning op af kældrene.
På Medicinsk Museion ligger knogler og skeletter stadig i kasser og plasticposer og venter på at blive behandlet. Det bliver der bare ikke penge til lige foreløbig, fortæller kurator Ion Meyer til DR København.
- Inden for de første fire måneder brugte vi 1700 timer bare på at begrænse skaderne på vandkatastrofe. Det koster os en halv million kroner kun i løn, og de penge går jo fra andet arbejde herinde, siger han til DR København.
Ion Meyer vurderer, at museet mangler mindst en halv million kroner, før de kan bringe samlingerne tilbage til samme tilstand som før vandskaden.
For være mere forberedt, næste gang himlen åbner sig over København, planlægger museerne nu, hvordan de bedre kan hjælpe og støtte hinanden i krisesituationer.
Det har de tænkt sig at gøre gennem det internationale samarbejdet Blue Shield, hvor museumsfolk over hele verden hjælper hinanden i tilfælde af katastrofer eller krig.
Men i første omgang skal de danske museer lære at hjælpe hinanden, fortæller initivtager Søren la Cour Jensen fra Industrimuseet Fredriks Værk til DR København.
- Det er jo en enorm og akut arbejdsbyrde, når museerne pludselig har magasinerne fyldt med vand. Der er det enormt vigtigt at have et godt netværk at trække på, siger han til DR København.
Der er 29 lande i Blue Shield samarbejdet. Danmark forventes at blive medlem i løbet af i år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere