Skræmmende video: Så galt går det når du kører for stærkt

I en ny kampagnevideo tydeliggør Rådet for Sikker Trafik, hvor galt det går, hvis du kører for stærkt. En bilhejses til 12 sal og slippes.

Mange mennesker bliver bange, hvis de ser en edderkop, står på en høj afsats eller skal ud med skraldesposen en mørk aften. Men alt for mange mennesker forstår stadig ikke alvoren af, hvilke konsekvenser det kan få, når man kører for stærkt på vejene.

quote Mens de fleste har stor respekt for højder, så opfatter mange bilister ikke farten på vejene som noget risikabelt. Vi håber, at det her er en øjenåbner for mange.

Michelle Laviolette, Seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik

Derfor forsøger Rådet for Sikker Trafik i en ny kampagnevideo at give en bedre forståelse for de kræfter, der ligger bag fart på vejene.

I videoen hejses en bil op til 12. sals højde ved hjælp af en kran ved højhusene på Borgmester Fischers Vej på Frederiksberg. Herfra slippes bilen og falder mod jorden, hvor den rammer et træ med det, der svarer til 90 km/t - og smadres fuldstændig.

- Mens de fleste har stor respekt for højder, så opfatter mange bilister ikke farten på vejene som noget risikabelt. Vi håber, at det her er en øjenåbner for mange. Med filmen prøver vi at koble de to ting sammen og vise, at det er de samme fysiske kræfter, der er på spil, hvis det går galt, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Se den skræmmende videoe her:

Kampagnefilmen er en del af en ny fartkampagne: 'Sænk farten - før det er for sent'. Kampagnen er blevet til i et tæt samarbejde med bilinspektører, der har udregnet og testet, hvilke kræfter, der er på spil, hvis man kører galt med 90 km/t. og fx rammer et vejtræ.

I halvdelen af alle dødsulykker i trafikken har der været kørt for stærkt i forhold til fartgrænsen eller vej- og vejrforholdene. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

quote Filmen her viser tydeligt, hvorfor farten har en enorm betydning for din egen og andres sikkerhed på vejene. Jeg er sikker på, at filmen vil skabe eftertanke hos mange nye bilister. 

René Arnt, Formand, Dansk Kørelærer-Union

Fremover vil kampagnefilmen blive en del af undervisningen på landets skoler, når trafiksikkerhed er på skoleskemaet.

Store samfundsmæssige konsekvenser

Desuden har Dansk Kørelærer-Union besluttet, at kampagnefilmen med den smadrede bil også skal indgå i undervisningen på landets køreskoler, så ikke mindst de unge bilister får en bedre forståelse af risikoen ved at køre for stærkt.

- Filmen her viser tydeligt, hvorfor farten har en enorm betydning for din egen og andres sikkerhed på vejene. Jeg er sikker på, at filmen vil skabe eftertanke hos mange nye bilister, siger René Arnt fra Roskilde, formand for Dansk Kørelærer-Union.

Foruden de store menneskelige omkostninger ved fartulykker, så har ulykker på vejene også en økonomisk betydning for samfundet. Vejdirektoratets foreløbige ulykkestal for 2017 viser, at 183 personer mistede livet i trafikken og cirka 3.000 kom til skade.

De gennemsnitlige samfundsøkonomiske omkostninger per personskade i trafikken er på 5 millioner kroner ifølge DTU. Det er for eksempel udgifter til politi- og redningsarbejde, hospitals- og plejeudgifter, manglende skatteindtægter, velfærdstab m.m.