Skoleleder: Førstehjælp er blevet rutine

Førstehjælp kan læres uden ekstra ressourcer og større problemer, viser erfaringerne fra en skole på Amager.

Mange folkeskoler undskylder manglende undervisning i førstehjælp med, at de ikke var klar over, at førstehjælp er obligatorisk. Mens andre giver manglende ressourcer skylden for, at de ikke følger lovens krav med hensyn til førstehjælp.

Læs også: Hver anden skole snyder med førstehjælp

Faktum er, at kun hver anden af skolerne opfylder det nu syv år gamle krav om undervisning i førstehjælp. Ifølge en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Hjerteforeningen.

Men på blandt andet Løjtegårdsskolen i Tårnby Kommune undervises skoleleverne efter reglerne uden ekstraomkostninger.

Fast punkt i undervisningen

- Vi har i årevis haft en aftale med det lokale brandvæsen, så alle kommunens 4. klasser tilbydes undervisning i førstehjælp på brandstationen.

- Samtidig er det et fast punkt i undervisningen i natur/teknik i 5. klasserne, at førstehjælp indgår, siger skoleleder Annette Samsøe Jensen fra Løjtegårdsskolen.

Kommunens undervisning i førstehjælp har eksisteret allerede før, det i 2005 blev lovkrav i hele landet, at folkeskoler skal undervise i livreddende førstehjælp. Et krav som halvdelen af landets folkeskoler fortsat ikke lever op til her syv år senere.

30% af skolerne har ikke ressourcer til førstehjælpsundervisning

Skolelederforeningens formand Anders Balle kalder det for dårligt, at skolerne ikke opfylder kravet og erkender, at der skal rettes op. Men samtidig peger han på, at skolerne er pressede med færre timer og stadigt flere opgaver.

30 procent af skolerne oplyser, at de ikke har ressourcer til at indfri kravet om førstehjælpsundervisning. Et problem de ikke kender på Løjtegårdsskolen.

- Der har været nogle lærere, som havde interesse for området, så det har aldrig været noget problem, siger Annette Samsøe Jensen.

Ifølge den nye undersøgelse er det på 80 procent af de skoler, der laver den lovpligtige undervisning, skolens egne lærere, der tager sig af det. 43 procent benytter sig af fagfolk helt eller delvist.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere