SKAT fotograferer din have fra luften og ser, at du fusker

Selvom det er ulovligt, har virkelig mange mennesker enten opgivet forkerte oplysninger til Bygnings- og Boligregistret eller glemt at opdatere dem.

Kommunerne er i øjeblikket ved at sammenligne nye luftfotos, som SKAT har lavet, med de oplysninger, der er opgivet i Bygnings- og Boligregistret - også kendt som BBR.

Hvad er BBR, og hvad rager det mig?

Og selvom det er et lovkrav, at oplysningerne i BBR skal være korrekte, så er de det ikke. I flere kommuner er der faktisk flere bygninger med forkerte oplysninger end rigtige oplysninger.

I Roskilde er den helt gal.

- I Roskilde Kommune har vi gennemført en foranalyse på cirka ni procent af materialet fra SKAT. Den viser, at næsten alle vil have rettelser til deres BBR. Der vil være småbygninger, der ikke er registreret, og boligarealer, der ikke er korrekte, udtaler formand for Plan- og Teknikudvalget, Tomas Breddam på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Det står skidt til i flere kommuner

TV 2 Lorry har ringet til et par andre tilfældigt udvalgte kommuner for at høre, hvordan det står til hos dem.

Blandt andet i Stevns Kommune er den også gal.

Birgitte J. T K. Nielsen, som er centerchef for Teknik og Miljø oplyser, at der her er fejl i næsten alt, hvad de har gennemgået indtil videre.

I Halsnæs Kommune er der blevet fokuseret på erhvervsejendomme, og der står det bedre til, oplyser leder af kommunikation Martin Kjellberg Ishøy.

Der var "kun" fejl i cirka en tredjedel af de 1.000 bygninger, som kommunen har gennemgået. Af dem handlede omkring 200 sager, at der ikke var angivet den korrekte anvendelseskode - det vil sige, præcis hvilken slags erhverv, bygningen bliver brugt til.

De sidste cirka 100 sager er såkaldt byggetekniske sager, som for eksempel kan være, at der er bygget ulovlige tilbygninger, som ikke er indberettet. 

Giver ekstra arbejde

De mange fejl giver kommunerne en del ekstra arbejde.

- I kølvandet på rettelserne i BBR, kan vi forvente ca. 6.000 sager i Roskilde Kommune, hvor byggeri skal gøres lovligt. Det betyder ikke nødvendigvis, at noget skal ændres fysisk, men det skal registres korrekt både i BBR-systemet - af hensyn til bl.a. ejendomsbeskatningen - og byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal også være korrekt i vores byggesagsarkiv, udtaler Tomas Breddam på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Derfor gennemgår kommunerne BBR-oplysninger nu

Roskilde Kommune ansætter fire ekstra byggesagsbehandlere og regner alligevel med at skulle bruge fire år, før de er færdige. 

I Roskilde Kommune får alle ejere af fast ejendom inden for kort tid et brev, hvori der står, hvordan man selv kan kontrollere BBR-oplysningerne og rette det, der er forkert.

Politikerne i kommunen har besluttet, at der resten af 2018 er frit lejde, så man ikke får en bøde, hvis man indberetter ting, man har "glemt".

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere