Skarp kritik af tavse embedsmænd

Politikere kræver forklaring på, hvorfor embedsmænd tav om forstanders misbrug af udviklingshæmmedes penge. Socialforvaltningen er arrogant og uden for pædagogisk rækkevidde, lyder kritikken fra de Konservative. Det skriver Berlingske Tidende.

Rystende, arrogant og dybt bekymrende. Det er bare nogle af reaktionerne fra politikerne i Socialudvalget i Københavns Kommune, efter at Berlingske Tidende i går afslørende, at forstanderen på bostedet Tokanten lod 39 udviklingshæmmede beboere betale i alt 309.475 kr. for dyner, puder, sugelagner, lift, seng og en række andre ting, som bostedet skulle have betalt. Politikerne er forargede over selv sagen, men det vækker også vrede, at embedsmændene ikke informerede Socialudvalget og socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) om forholdet, selv om forvaltningen har kendt til sagen i mindst en uge.
- Det er en så alvorlig sag med konsekvenser for mange mennesker, at jeg er rystet over for, at forvaltningen ikke sagde noget, da udvalget holdt møde så sent som i onsdags. Der har nu været så mange afsløringer af uacceptable forhold i Socialforvaltningen, at det efterlader et indtryk af en forvaltning, der er uden for pædagogisk rækkevidde. Vi bliver mødt med en magtarrogance og en manglende evne til at reflektere over situationens alvor og egne fejl - det er uholdbart, siger de Konservatives medlem af Socialudvalget, Peter Schlüter. Det erfarer Berlingske Tidende.
Misbruget af beboernes konti har stået på gennem flere år, og trods flere advarsler til Københavns Kommune fra den tidligere medarbejder på Tokanten, pædagog Christina Petersen, er det først blevet afdækket, efter hun gik til Berlingske Tidende i december 2007 og fortalte om bl.a. bostedets brug af meget voldsomme magtanvendelser. De ulovligt opkrævede penge betales nu tilbage, og beboerne og deres pårørende får en uforbeholden undskyldning. Men dermed er sagen ikke slut, fastslår Lars Rasmussen, socialdemokratisk medlem af Socialudvalget.
- Det er meget alvorligt, det her. Både for de mennesker, det er gået ud over, men også det faktum, at forvaltningen har holdt det hemmeligt for politikerne. Jeg forstår det simpelthen ikke, og jeg vil have en præcis forklaring, når udvalget samles igen på onsdag, siger Lars Rasmussen, der bakkes op af Venstres Leslie Arentoft og SFs Frank Hedegaard.
- Det kniber virkelig med forvaltningens fingerspidsfornemmelse, når man hverken informerer borgmesteren eller udvalget om endnu en alvorlig sag på Tokanten, der i den grad har både offentlighedens og udvalgets interesse. Det er jo borgmesteren, der har ansvaret for den daglige forvaltning, og jeg har da også med tilfredshed konstateret, at han nu vil tale med meget store bogstaver over for de ansvarlige - der skal virkelig strammes på, siger Frank Hedegaard.
Socialborgmester Mikkel Warming tog i går i Berlingske Tidende kraftig afstand fra sine egne embedsmænd, og han fastslog, at han allerede i dag vil »tage de nødvendige skridt i forhold til forvaltningen.« Det skriver Berlingske Tidende.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere