Skal hummeren koges levende? Ja, mener en fiskehandler - men dyreorganisation advarer

Dyrenes Beskyttelse mener, at hummerne lider, når de aflives ved kogning - og kalder det barbarisk.

Brutalt. Barbarisk. Unødvendigt.

Det er så sikkert som amen i kirken, at Dyrenes Beskyttelse hvert år bringer en advarsel: Kog ikke den eftertragtede nytårshummer levende.

I år er ikke anerledes, og her bliver metoden, hvor man sælger levende hummer for senere at koge dem levende kritiseret med store ord.

quote Selv hvis man beslutter sig for at aflive hummeren, inden den puttes i gryden, kan det forårsage store lidelser, hvis det ikke gøres ordentligt

Cecilia Christensen Karstrup, Dyrenes Beskyttelse

- Vi mener, at det er imod dyrevelfærdsloven at putte levende hummere i kogende vand. Denne form for aflivning er forbundet med stor lidelse for dyrene, siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse, således i en pressemeddelelse fra organisationen.

- Selv hvis man beslutter sig for at aflive hummeren, inden den puttes i gryden, kan det forårsage store lidelser, hvis det ikke gøres ordentligt.

Det er en almindelig metode til tilberedning af hummer, at man putter den i spilkogende vand med hovedet først. Argumentet er, at den på den måde smager af mest og ikke når at blive dårlig.

Men dyrevelfærdsorganisationen mener, at der skal tages et opgør med den måde at tilberede sin hummer, fordi det ifølge dem er yderst lidelsesfuldt for dyret. Ifølge organisationen kan hummeren føle smerten.

Skal koges sprællevende

Anerledes forholder indehaver af Kildegaards Fiskehal, Kaj Bigum Hilfling, sig.

- Det har man jo altid gjort, siger han til TV 2 Lorry over telefon fra en travl dag i fiskebutikken i Hellerup. Der er altid travlt op til nytår, og den helt store sællert er - ganske rigtigt - hummer.

- Skaldyr skal jo koges sprællevende. Hvis en hummer er død, så gærer den hurtigt. Der er ikke nogen, der synes, det er synd, at man koger muslingerne levende. Det er, fordi de ikke har øjne, siger Kaj Bigum Hilfling.

quote Putter du den i kogene vand, når den ikke at opdage det. Den dør så snart, den kommer i

Kaj Bigum Hilfling, Kildegaards Fiskehal

Adspurgt, om han kan forstå, hvorfor Dyrenes Beskyttelse mener, at det er umenneskeligt, at tilberede sin hummer ved at koge den levende, lyder svaret fra fiskehandleren:

- Det kan man ikke sige, det er. Det er mad. Det er et dyr. Jeg mener ikke, at der er belæg for at sige som Dyrenes Beskyttelse, at hummeren kan føle smerte.

Kaj Bigum Hilfling mener altså ikke, at hummeren lider, hvis man koger den levende, og han anbefaler selv sine kunder at koge deres hummer levende for at få den bedste smag i dyret.

- Putter du den i kogende vand, når den ikke at opdage det. Den dør så snart, den kommer i, siger han.

Fiskehandleren påpeger, at hvis man ser hummeren sprælle i vandet, så er det dyrets nerver, der får hummeren til at bevæge sig. Den er død, fastslår han.

Selvom Kaj Bigum Hilfling selv koger hummerne for mange af sine kunder, så har han en anbefaling, hvis man er en af dem, der skal give sig i kast med at koge en levende hummer til nytår:

- Kog hummeren så hurtigt som muligt. Hvis du tager den levende med hjem, så kog med det samme, og lad den så efterfølgende stå og trække i kogelagen. Hvis den ikke kan koges med det samme, så pak den i et fugtigt klæde og læg den i køleskabet. Den går i dvale i kulden.

Det vigtigste råd til smertefri kogning af hummeren er ifølge fiskehandleren helt simpelt:

- Man skal putte den i først med hovedet først, så dør den med det samme.

Forbrugeren skal tage sin del af ansvaret

Det er ikke kun tilberedningsmetoden, som Dyrenes Beskyttelse langer ud efter.

I fiskehandlerne landet over ligger muslinger, rejer og hummere på is for at blive solgt levende, og det skal stoppes, mener organisationen:

- Vi synes i Dyrenes Beskyttelse, at det er på tide at gøre op med den barbariske tradition at have levende hummere liggende på is eller i akvarier på restauranter og i butikker. Det påfører dyret helt unødig lidelse over en lang periode.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer desuden forbrugerne til at gå forrest i kampen:

- Forbrugerne kan vise vejen ved at købe hummere, der er ferske eller frosne, og ved at sikre sig at hummerne ikke er kogt levende. Man kan jo starte dialogen med sin fiskehandler om, hvordan håndteringen af nytårshummeren har været, inden den havner på nytårsbordet, siger Cecilia Christensen Karstrup.