Skal din kommune have årets arkitekturborgmester?

Formålet med prisen er at skabe politisk opmærksomhed på værdien af at føre aktiv arkitekturpolitik.

Sidste år blev Køges borgmester Marie Stærke (S) kåret til Danmarks første arkitekturborgmester for sit velholdende arbejde for at gøre arkitekturen til omdrejningspunkt for kommunens udvikling. 

Og igen i år ønsker Arkitektforeningen at hædre en borgmester, som har gjort en særlig indsats for arkitekturen og kommunens fysiske udvikling.

Mange byer i Danmark undergår nemlig en stor forandring i disse år, og der bliver investeret mange penge i nyt byggeri. 

Nogle kommuner ”kæmper” om at få det højeste eller mest spektakulære byggeri, mens andre gør sig umage for at bevare de gamle bykerner og få det nye til at passe ind. 

Når det lykkes er borgerne glade, men som regel tavse. Når det lykkes mindre godt, er der mange, der råber op. Nu får de mulighed for at anerkende deres borgmester for at have gjort det godt.   

- Arkitektonisk kvalitet i byudvikling er et resultatet af mange gode kræfter, men til syvende og sidst er det borgmesteren, der har det afgørende ord, når lokalplaner og de vigtige projekter besluttes. 

- Det vil vi gerne sætte fokus på med Borgmesterprisen – og ikke mindst hylde de borgmestre, der går foran og viser, at det betaler sig at investere i arkitektonisk kvalitet, udtaler Johnny Svendborg, Formand for Arkitektforeningen ,i en pressemeddelelse.

Fra forurenet havne- og industriby til en levende by

Formålet med Arkitektforeningens borgmesterpris er at skabe politisk opmærksomhed på værdien af at føre aktiv arkitekturpolitik både i et økonomisk, æstetisk og samfundsmæssigt perspektiv. 

Det er en værdi, som Køge Kommune har oplevet igennem deres byudvikling:

- Når vi som politikere insisterer på høj bykvalitet, kommer der investorer, som har lyst til at placere deres midler i vores kommune. Det skaber arbejdspladser og tiltrækker flere borgere. Samtidig skaber gode byrum fællesskab, glæde og stolthed blandt vores borgere, og det er en værdi, man ikke kan prissætte, fortalte Køges borgmester Marie Stærke i forbindelse med modtagelsen af Borgmesterprisen 2020.

Hun modtog prisen for at have brugt arkitekturen som centralt redskab i udviklingen af Køge Kommune. Over de seneste 25 år har Køge udviklet sig fra en forurenet havne- og industriby til en levende by med en velbevaret bymidte, der med udviklingsprojektet Køge Kyst atter er blevet koblet til havet.

Hvordan indstiller man?

Alle kan indstille en borgmester til prisen. Det er dog afgørende for vurderingen og en eventuel kåring, at indstillingen er underbygget af en klar argumentation for, hvorfor netop denne borgmester fortjener at blive tildelt prisen. 

En vision for kommunens fysiske udvikling

Ifølge arkitektforeningen kan arkitektonisk kvalitet skabes og underbygges på mange måder. Indstillingen af en borgmester kan for eksempel være begrundet i en vellykket plan for en ny bydel eller omdannelsen af et område. Det kan også være enkelte bygninger, by- eller kulturmiljøer, der skiller sig ud.

Indstillingen kan også være begrundet i, at kommunen fører en tydelig arkitekturpolitik, som for eksempel inddrager borgerne i dialogen om, hvad arkitektonisk kvalitet er i deres kommune. Og som udstikker nogle klare principper for kvaliteten af det, der bygges i kommunen, overfor bygherrer og andre aktører inden for byudviklingen.

Kriterierne for at indstille en borgmester er, at vedkommende skal have en klar og bæredygtig vision for kommunens fysiske udvikling med respekt for kommunens kvaliteter og kulturarv. Samtidig skal vedkommende have gjort en indsats for at visionerne i nogen eller høj grad er blevet realiseret i løbet af sin tid som borgmester. 

Indstillingskriterier til årets arktikturborgmester

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere