Singler kan igen købe egen bolig

Det er ikke mange år siden, at den hastige vækst i boligpriserne truede med at affolke hovedstaden og store dele af Sjælland for enlige og par med middelindkomster. Mange forudså ligefrem, at kommunerne igen blev nødt til at bygge tjenesteboliger til nødvendig arbejdskraft som skolelærere, sygeplejersker og politibetjente, fordi de ikke længere havde råd til at købe deres egen bolig. Men det blev ved truslen. Faldende boligpriser og den rekordlave rente betyder, at selv enlige med en indtægt på 3-400.000 kroner om året igen har råd til at købe egen bolig i hele landet. Det skriver Søndagsavisen på baggrund af en ny analyse, som BRFkredit har udarbejdet.

Enkelte steder som København, Frederiksberg og Århus må den enlige betjent eller skolelærer dog stadig se langt efter hus og have. Her strækker pengene fortsat kun til en ejerlejlighed.
- Undersøgelsen viser, at i langt de fleste kommuner har vores single mulighed for at opfylde drømmen, som mange forbinder med kernefamilien. Især i Øst- og Syddanmark er der gode muligheder, mens det stadig kniber i hovedstadsområdet, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.
Ifølge Danmarks Statistik er der i dag flere husstande med en enkelt person, end der er husstande med par.
- Vi fokuserer næsten altid på kernefamilien, når der laves rådighedsberegninger. Men i betragtning af de mange singlehusstande er det absolut også interessant at se på singlernes muligheder, siger Ulrikke Ekelund.
Og meget tyder på, at singlerne vil få en endnu større betydning for boligmarkedet, end det ses i dag.
- Lægger man den almindelige befolkningsfremskrivning og den voksende singlekultur sammen, kan vi se, at vi i løbet af de næste 30 år vil få brug for yderligere små 400.000 boliger. Så selv om det måske lyder lidt underligt i dag, er snakken om mangel på boliger ikke det rene nonsens.
Det er især de store byer, der ifølge prognosen vil mærke presset. I Københavns Kommune vil man allerede i 2015 kunne forvente en stigning i efterspørgselen på boliger på 3,5 procent, svarende til ca. 9.400 boliger. Ser man frem til 2040, vil efterspørgselen være steget med ca. 41.000 boliger.
Og det kan ikke undgå at smitte af på prisen.
Hvis man ikke imøde¬kommer noget af denne stigende boligefterspørgsel i form af nyt byggeri, kan det bestemt ikke udelukkes, at vi atter kommer i en situation, hvor boligpriserne stiger langt mere, end de fundamentale økonomiske forhold kan forklare, siger Ulrikke Ekelund.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere