Sindslidelse som kompetence

Depression, psykose eller borderline er en særlig kompetence, når det gælder arbejdet i psykiatrien.

Det viser erfaringerne fra den selvejende institution Nettet i Lyngby, hvor mennesker med en sindslidelse og en pædagogisk eller socialrelevant uddannelse kan tage en etårig erhvervs- og efteruddannelse som "Medarbejder med brugererfaring".

Ofte er det svært for mennesker med en sindslidelse at komme i job, men efter et år på MB-forløbet i Lyngby, så er sindslidelsen pludselig blevet en kompetence, som kan skrives på cv'et.

For netop det at have eller have haft en sindslidelse er en fordel, når man skal arbejde på for eksempel psykiatrisk hospital og væresteder og bofællesskaber for sindslidende, siger underviser Elisabeth Rix:

- Vi har selv prøvet at have en sindslidelse, være totalt nede med flaget, ikke at kunne tage et bad og andre ting, som andre bare gør. Det helt centrale er, at medarbejdere med brugererfaring giver håb. Beboere i eksempel et bofællesskab for sindslidende ser lige pludselig, at det godt kan lade sig gøre at få et godt liv og et arbejde, selvom man har en sindslidelse, siger hun.

Da den 58-årige pædagog Preben Meilvang fra Frederikssund søgte job, så var hans sindslidelse en af de ting, som blev fremhævet på cv'et.

Efter mange år med blandt andet depression, alkoholmisbrug og forskellige manier, kom Preben Mailvang på fode igen. Og han har ligesom mange andre sindslidende taget en etårig erhvervs- og efteruddannelse som "Medarbejder med brugererfaring" på den selvejende institution Nettet i Lyngby.

I dag arbejder Preben Meilvang som pædagog på et botilbud for sindslidende, og her kommer hans egen sindslidelse brugerne til gode:

- Når en beboer har depression, alkoholmisbrug eller psykose, så har jeg været der selv, og så kan jeg bedre snakke med beboerne om deres problemer. Det er afgjort en kompetence. Jeg har vendt min sygdom til en styrke. Jeg er blevet ansat, fordi jeg er pædagog, men jeg er også blevet ansat på grund af min brugererfaring som sindslidende, siger han.

Og når depressionen vendes til en kompetence, så er der også bud efter sindslidende på arbejdsmarkedet.

Og erfaringerne med den etårige erhvervs- og efteruddannelse som "Medarbejder med brugererfaring" er gode, viser en evaluering fra Videnscenter for Socialpsykiatri.

- En stor del af dem, som kom i gang med uddannelsen er stadig fastholdt på arbejdsmarkedet og laver noget kvalificeret arbejde. Særligt i socialpsykiatrien har man fået øjnene op for at ansætte nogle rollemodeller, som er til stede hver dag. Det er for eksempel i botilbud og på væresteder, siger centerleder Johanne Bratbo.

Medarbejdere med brugererfaring arbejder på forskellige institutioner i hele Hovedstadsregionen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik