Seks kommuner i TV 2 Lorrys område justerer på skatten

Fire kommuner hæver enten skat eller grundskyldspromillen, mens to sænker dækningsafgiftspromillen for erhvervsejendomme.

Vallensbæk, Allerød, Roskilde, Egedal, Greve og Rudersdal ændrer på skattesatsen fra 2020.

Det fremgår af en oversigt fra Social- og Indenrigsministeriet.

Mens Rudersdal og Greve skruer op for kommuneskatten med henholdsvis 0,3 og 0,2 procent, så hæver Roskilde og Allerød grundskyldspromillen.

Virksomheder i Egedal og Vallensbæk kan til gengæld se frem til en lille skattelettelse i form af et sænket niveau i dækningsafgiftspromillen for erhvervsejendomme.

På denne liste kan du se en oversigt over, hvad skattesatserne er i alle landets kommuner i 2020.

Sådan justerer de seks kommuner på skatten

Indbringer kommunerne millioner

I Roskilde Kommune har byrådet vedtaget at hæve grundskyldspromillen med 1,38. Det er en manøvre, der står til at indbringe kommunen 29,6 mlllioner kroner i 2020.

- Vi har valgt at skrue på ejendomsskatten, fordi det har en god social profil, hvor de stærkeste skuldre bærer de største byrder, har borgmester Tomas Breddam (S) tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Ejendomsskat og grundskyld

I Rudersdal Kommune kan økonomiafdelingen se frem til hele 51,9 millioner kroner ekstra på kistebunden med skattestigningen på 0,3 procentpoint, der bringer kommuneskattesatsen i Rudersdal op på 22,8 procent fra det nuværende 22,5.

For mange kommuner har hævet skatten - og det giver straf

På landsplan er dog for mange kommuner, der har fået samme idé som Roskilde, Rudersdal, Greve og Allerød.

I alt hæver ti kommuner skatten med i alt 304 millioner kroner, mens fem kommuner har sænket skatten med i alt 11 millioner kroner.

Det giver en netto skattestigning på 293 millioner kroner i 2020, hvilket svarer til en satsstigning på 0,1 procent.

Og dermed overholder kommunerne ikke økonomiaftalen, og de kan se frem til at modtage en økonomisk straf, oplyser Social- og indenrigsministeriet.

- Det er ærgerligt, at kommunerne ikke har kunnet blive enige med hinanden om at overholde aftalen. Bloktilskuddet bliver nedsat svarende til overskridelsen, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (Soc.dem) i en skriftlig kommentar ifølge Ritzau.

- Det skal understreges, at der fortsat vil være de samme penge i kommunerne til at levere den velfærd til borgerne, som vi har aftalt. Modregningen ændrer ikke ved, at vi har givet det største løft af kommunernes økonomi i flere år, siger Astrid Krag.

Kommunernes Landsforening, KL, håbede, at kommunerne var i stand til at overholde aftalen, men det har ikke været muligt.

- Der er så stor usikkerhed om kommunernes økonomi på den lidt længere bane, at utrolig få kommuner har turde sætte skatten ned, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

I budgetaftalen for 2020 havde regeringen aftalt med KL, at kommunerne ville arbejde for, at skatten ikke skulle stige samlet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

sabb

Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte - resterne bliver smidt på fortovet

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere