Seks kommuner i TV 2 Lorrys område justerer på skatten

Fire kommuner hæver enten skat eller grundskyldspromillen, mens to sænker dækningsafgiftspromillen for erhvervsejendomme.

Vallensbæk, Allerød, Roskilde, Egedal, Greve og Rudersdal ændrer på skattesatsen fra 2020.

Det fremgår af en oversigt fra Social- og Indenrigsministeriet.

Mens Rudersdal og Greve skruer op for kommuneskatten med henholdsvis 0,3 og 0,2 procent, så hæver Roskilde og Allerød grundskyldspromillen.

Virksomheder i Egedal og Vallensbæk kan til gengæld se frem til en lille skattelettelse i form af et sænket niveau i dækningsafgiftspromillen for erhvervsejendomme.

På denne liste kan du se en oversigt over, hvad skattesatserne er i alle landets kommuner i 2020.

Sådan justerer de seks kommuner på skatten

  • Rudersdal hæver kommuneskatten med 0,3 procentpoint, så den går fra 22,5 procent til 22,8 procent. Det giver kommunen en gevinst på 51,9 millioner kroner.

 

  • Greve hæver kommuneskatten med 0,2 procentpoint, så den går fra 23,9 procent til 24,1 procent. Det giver kommunen en gevinst på 19,8 millioner kroner.

 

  • Roskilde hæver grundskyldspromillen (ejendomsskatten) med 1,38 promillepoint, så den går fra 24,31 til 25,69. Det giver kommunen en gevinst på 29,6 millioner kroner.

 

  • Allerød hæver grundskyldspromillen (ejendomsskatten) med 1 promillepoint, så den går fra 22,8 til 23,8. Det giver kommunen en gevinst på 8,7 millioner kroner.

 

  • Egedal sænker dækningsafgiftspromille for erhvervsejendomme med 2,66 promillepoint, så den fremover ligger på 2,65. Det resulterer i 3,2 millioner mindre i skatteindtægter.

 

  • Vallensbæk sænker dækningsafgiftspromille for erhvervsejendomme med 0,1 promillepoint, så den fremover ligger på 9,20. Det resulterer i 0,1 millioner mindre i skatteindtægter.

Indbringer kommunerne millioner

I Roskilde Kommune har byrådet vedtaget at hæve grundskyldspromillen med 1,38. Det er en manøvre, der står til at indbringe kommunen 29,6 mlllioner kroner i 2020.

- Vi har valgt at skrue på ejendomsskatten, fordi det har en god social profil, hvor de stærkeste skuldre bærer de største byrder, har borgmester Tomas Breddam (S) tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Ejendomsskat og grundskyld

Ejendomsskat er også kendt som grundskyld. Grundskyld er en skat, der betales af alle boligejere.

 

Grundskyld administreres og opkræves af kommunerne på baggrund af en promilledel af den vurderede grundværdi. Kommunen bestemmer promillen. Har din kommune en grundskyldspromille på eksempelvis 20, betyder det, at du skal betale 20 promille (eller 2 procent) af grundværdien.

 

 

Kilde: Videncenteret Bolius og Skattestyrelsen

I Rudersdal Kommune kan økonomiafdelingen se frem til hele 51,9 millioner kroner ekstra på kistebunden med skattestigningen på 0,3 procentpoint, der bringer kommuneskattesatsen i Rudersdal op på 22,8 procent fra det nuværende 22,5.

For mange kommuner har hævet skatten - og det giver straf

På landsplan er dog for mange kommuner, der har fået samme idé som Roskilde, Rudersdal, Greve og Allerød.

I alt hæver ti kommuner skatten med i alt 304 millioner kroner, mens fem kommuner har sænket skatten med i alt 11 millioner kroner.

Det giver en netto skattestigning på 293 millioner kroner i 2020, hvilket svarer til en satsstigning på 0,1 procent.

Og dermed overholder kommunerne ikke økonomiaftalen, og de kan se frem til at modtage en økonomisk straf, oplyser Social- og indenrigsministeriet.

- Det er ærgerligt, at kommunerne ikke har kunnet blive enige med hinanden om at overholde aftalen. Bloktilskuddet bliver nedsat svarende til overskridelsen, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (Soc.dem) i en skriftlig kommentar ifølge Ritzau.

- Det skal understreges, at der fortsat vil være de samme penge i kommunerne til at levere den velfærd til borgerne, som vi har aftalt. Modregningen ændrer ikke ved, at vi har givet det største løft af kommunernes økonomi i flere år, siger Astrid Krag.

Kommunernes Landsforening, KL, håbede, at kommunerne var i stand til at overholde aftalen, men det har ikke været muligt.

- Der er så stor usikkerhed om kommunernes økonomi på den lidt længere bane, at utrolig få kommuner har turde sætte skatten ned, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

I budgetaftalen for 2020 havde regeringen aftalt med KL, at kommunerne ville arbejde for, at skatten ikke skulle stige samlet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik