Se tallene: Så mange blev sigtet for spiritus- eller narkokørsel i din politikreds

I perioden 16. juni til 1. august blev over 750 personer sigtet for spiritus- eller narkokørsel i hovedstadsområdet. Det er en stigning i forhold til 2020.

302.

Så mange bilister er den seneste halvanden måned blevet snuppet med for høj en promille i blodet, mens de har siddet bag rettet på en bil i TV 2 Lorrys sendeområdet.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

I perioden onsdag den 16. juni til og med søndag den 1. august har politiet landet over i samarbejdet med Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Stop Spirituskørsel” gennemført en række indsatser mod spirituskørsel.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Antallet af sigtede for spirituskørsel i politikredsene

Stigning fra 2020

I kontrolperioden blev 302 bilister i TV 2 Lorrys sendeområdet sigtet for spirituskørsel.

Også bilister med narko i blodet blev der stoppet en del af. Helt præcist blev 448 bilister sigtet for denne overtrædelse.

Til sammenligning sigtede politiet i gennemsnit hver måned i 2020 151 for spirituskørsel og 257 for narkokørsel i samme område.

Det er en udvikling, der ærgrer Christian Berthelsen, som er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter:

- Desværre kan vi se, at vi 2021 har taget flere, end vi gjorde i gennemsnit i hele 2020. Nu ved vi, at 2020 var et corona-år, og vi nu har åbnet mere op. Det vil sige, at der også er en større adgang til alkohol og fester, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men vi er heldigvis ikke på det niveau, som vi var før corona, hvor vi så væsentlig flere køre spirituskørsel.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Antallet af sigtede for narkokørsel i politikredsene

Klar opfordring

Spørger man Rigspolitiet, så er det ikke uden grund, at de har gennemført indsatsen i sommerperioden.

- Vi har været ude at lave en masse kontroller i sommerlandet, fordi vi ved, at der bliver kørt spirituskørsel om sommeren. Danskerne - eller i hvert fald flere - har en opfattelse af, at man lader bilen stå, når man skal til julefrokost.

- Men når man bevæger sig ud i sommerlandet og deltager ved en spontan grilfest eller en, der er planlagt, så ser vi desværre, at der er nogle, der kører hjem, siger Christian Berthelsen.

Netop den stigende tendens får da også politiet til at komme men en klar opfordring: 

- Vi skal have bragt det til ophør. For der sker grimme uheld, når man kører spirituskørsel.

- Spiritus og trafik er en dårlig kombi, der ikke hører ingensteder hjemme. Så skal man ud at drikke, så må man sørger for at komme hjem på en anden måde, siger Christian Berthelsen.

På landsplansplan er der over de seneste år konstateret et stort fald i antallet af spiritusbilister fra godt 11.700 sigtede i 2007 til lidt over 5.500 i 2020. I samme periode er antallet af spiritusulykker faldet fra knap 2.800 til lidt over 1.500.