Se opskriften: Marie-Luises gløgg er blandt kongerigets bedste

I 20 år har Marie-Luise Lubich fra Valby lavet sin egen gløgg i december. Søndag blev den kåret som en af kongerigets bedste.

Det uofficielle DM i gløgg blev søndag afholdt i Torvehallerne i København.

Et felt på 11 gløgg-bryggere eller gløggologer, som de bliver kaldt til arrangementet, stillede op i konkurrencen.

To af deltagerne var amatører, mens resten af feltet var professionelle gastronomer.

Men selvom man er amatør, kan man godt være med i konkurrencer, der hvor det rigtig er sjovt.

Det beviste Marie-Luise Lubich fra Valby, der er ivrig amatør-gløggolog.

Priserne ved gløgg-mesterskabet

Der bliver i alt uddelt tre priser ved det uofficielle danmarksmesterskab i gløgg:

  • 1. præmien - vinder af DM i gløgg 2018. (Valgt af en fagjury) Blev Noorbohandelen.
  • Den innovative gløgg. (Valgt at en fagjury) Blev Sune Urth fra Copenhagen Distillery.
  • Folkets pris, som bliver valgt af en publikumjury. Noorbohandelen. 

Kilde: DM i gløgg

Ved det uofficielle danmarksmesterskab lykkedes det hende at hive en flot tredjeplads hjem med hendes hvide gløgg - selvom hun altså var én af blot to amatør-bryggere blandte de 11 deltagere.

Marie-Luise Lubich havde både døtre og mand - og selvfølgelig den vigtige gløgg - med sig, til Torvehallerne søndag middag.

Og, nå ja, små 20 års erfaring og kærlighed til de varme dråber med den ekstra lunende alkoholprocent.

Men hvad er det egentlig, der skal til, hvis man vil lave den gode gløgg?

Fagjuryen:

Louisa Lorang, kok og kogebogsforfatter

Christian Grønlykke, ophavsmanden til Løgismose

Lasse S. Andersen, manden bag Grød og initiativtager til DM i Gløgg sammen med Gorm Wisweh.

Ifølge Marie-Luise er én af de vigtigste faktorer tid. Så selvom der næppe er julestemning i køkkenet i sommermånederne, så kan det være en god idé at starte gløggen allerede her.

Marie-Luise Lubich fra Valby vandt en flot tredjeplads ved årets DM i gløgg.
Marie-Luise Lubich fra Valby vandt en flot tredjeplads ved årets DM i gløgg.
Foto: TV 2 Kosmopol

Opskriften, som altså nu er kåret som kongerigets trejdebedste gløgg, kan du se herunder:

Marie-Luises hvide gløgg: 

Begynd allerede i juni med at lave din blost, som er hyldeblomstdrik.

 

Når den er færdig, hældes den på flasker, der tilsættes rigelige mængder af nelliker, kardemomme, hel kanel og allehånde.

 

Samtidig kan du gøre rosiner og julesnaps klar. Rosiner hældes over med snaps, hvid portvin, rom og calvados.

 

En flaske snaps åbnes, og en enkelt dram drikkes, så er der plads til at putte krydderier i den:

 

Hel kanel, allehånde, stjerneanis, nelliker, kardemomme og tørret appelsinskal.

 

Det hele stilles køligt og mørkt indtil december. 

 

Den hvide gløgg laves efter følgende opskrift:

 

I en tykbundet gryde lægges generøse mængder af spiritusrosiner og gløggkrydderier (put dem i en engangstepose), som derefter overhældes med:

 

75 cl hvidvin

5 cl Somerset Pomona

5 cl Calvados

10 cl Æbleau

2,5 cl julesnaps

2,5 cl Ekte dark and aged rom (eller anden mørk rom)

2,5 cl lindemjød

25 cl gløggekstrakt

 

Det hele varmes langsomt op, og må gerne stå ved helt svag varme en times tid eller to før den skal serveres. Afhængig af hvordan du ellers kan lide din gløgg, kan smagen justeres med mere gløggekstrakt, og de forskellige andre ingredienser.

 

Kilde: Marie-Luise Lubich

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik