Se listen: Så populær - eller upopulær - er din borgmester blandt fjender

For de borgmestre, der evner at få byrådet til at samarbejde, er der personlige roser at høste, mener valgekspert.

Nogle borgmestre har gjort det bedre end andre i løbet af de seneste fire år i borgmesterstolen.

I hvert fald hvis man spørger kandidaterne, der stiller op fra andre partier end borgmesterens eget.

For mens nogle borgmestre kan mønstre opbakning fra politiske modstandere, kan andre end ikke finde en eneste kandidat fra et andet parti, der mener, at den siddende borgmester har gjort det godt.

Det viser en gennemgang af kandidaternes svar i TV 2 Lorrys store kandidattest.

I Halsnæs erklærer over halvdelen af kandidaterne uden for det magthavende Socialdemokratiet sig delvist eller helt enige i, at Steffen Jensen (S) har gjort det godt som borgmester de seneste fire år. Under hver femte er uenige eller meget uenige.

I nabokommunerne Ishøj og Vallensbæk på den københavnske vestegn er der ikke en eneste kandidat uden for borgmesterpartiet, der synes, at henholdsvis Ole Bjørstorp (L) og Henrik Rasmussen (K) har gjort det godt.

Til gengæld mener hele 96 procent af kandidaterne fra de andre partier end Ishøjlisten, at Ole Bjørstorp har gjort det  decideret dårligt.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan svarene fordeler sig i forhold til borgmesteren i netop din kommune.

- Nogle kan bare ikke lade være med at være arrogante røvhuller

Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, tolker kandidaternes svar som et udtryk for samarbejdsklimaet på rådhusgangene.

- Når vi vurderer politik, har vi tendens til at glemme, at det også er personbåret. For der er selvfølgelig en variation i, hvor likeable en borgmester er. Det har indflydelse på, hvor effektiv en borgmester, man er.

For selv om langt de fleste borgmestre sidder i sædet på baggrund af et bred konstituering, og langt de fleste budgetforlig vedtages af et bredt flertal, så er det ikke givet, at samarbejdet i byrådet kører på skinner. 

- Måden at samarbejde på smitter af på borgmesteren - vel at mærke de borgmestre, der er gode til det. Men der er nogle, der ikke kan lade være med at være arrogante røvhuller og narrehatte. Det har ikke noget at gøre med, at de ikke er kompetente. De prøver ikke at være usympatiske, men de fremstår sådan, siger Robert Klemmensen.

Om det vil få indflydelse på valget, må vi vente til de sene timer den 16. november med at finde ud af. 

Indtil da kan du dykke ned i netop din kommune herunder og se, hvor mange kandidater fra de andre partier end borgmesterens, der synes, at han eller hun har gjort det godt eller dårligt i løbet af de seneste fire år:

Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har gennemgået svar på spørgsmålet “X har været en god borgmester de seneste fire år.”


1.629 ud af 2.458 kandidater i partier, der ikke har borgmesterposten, har valgt at svare på udsagnet. Det svarer til to ud af tre kandidater.


I nogle kommuner kan nogle oppositionspartier være meget store, og hvis de alle har svaret det samme, vil det selvsagt give en større vægt i den ene eller anden retning.


_

_