Halvt så mange anmeldelser om indbrud i juledagene

Der er anmeldt 447 indbrud landet over i juledagene. Det er halvt så mange som i 2019. Nordsjælland topper sammen med Fyn i antal.

Det lader til, at langt færre har haft ubudne gæster i juledagene.

Højtiden, som normalt er højsæson for indbrud i boliger, har nemlig kastet markant færre anmeldelser af sig til landets politikredse.

Det viser den seneste oversigt fra Rigspolitiet søndag.

Siden den 18. december har landets politikredse registreret i alt 447 anmeldelser om indbrud i boliger. Det er halvt så mange som på samme tidspunkt sidste år, hvor der på var indløbet 893 anmeldelser.

- Vi kan se, at flere og flere sikrer deres bolig. Man kan godt tænke, at en ekstra lås på døren eller en haspe på vinduet ikke gør den store forskel, men der er en klar sammenhæng mellem antallet af indbrud, og hvor svært det er for tyven at komme ind, siger politiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

- Jo sværere det er at være indbrudstyv, jo færre indbrud bliver der kort sagt begået. Derfor er det så vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre for at gøre livet surt for indbrudstyven.

Flest anmelder fra Nordsjælland i hovedstadsområdet

Selvom antallet af anmeldelser ser ud til at være faldet, er Nordsjælland sammen med Fyn de politikredse, der er hårdest ramt, viser oversigten.

De to områder har frem til klokken 06 søndag morgen fået henholdsvis 61 og 69 anmeldelser om den generende form for kriminalitet siden den 18. december.

I løbet af døgnet fra den 25. december til den 26. december har politikredsene fået 59 anmeldelser om boligindbrud – og det er lang er færre end samme døgn sidste år, hvor tallet var 114.

Politikredsene Nordsjælland og Københavns Vestegn har modtaget syv anmeldelser hver især, mens København og Midt- og Vestsjællands har registreret to anmeldelser om indbrud hver.

Rigspolitiet oplyser dog, at der i optællingen skal tages forbehold for efteranmeldelser og efteropdateringer. For eksempel kan et indbrud være sket den 24. december, men først blive opdaget og herefter anmeldt til politiet dage senere.

Politisk fokus på indbrud

Netop indbrud får særlig opmærksomhed i det politiforlig, som et bred flertal i Folketinget - dog undtagen Venstre - for nylig nåede til enighed om.

I aftalen indføres et nyt begreb, politigaranti. Borgerne skal for eksempel have garanti for, at politiet rykker ud i løbet af 24 timer, efter at et indbrud er blevet anmeldt, skriver Ritzau.

Hvis gerningsmanden fortsat er i hjemmet, når borgeren slår alarm, skal ordensmagten rykke ud med det samme.

Generelt skal politiet styrke indsatsen på indbrudsområdet, for eksempel skal betjentene blive bedre til at efterforske sagerne, fremgår det.

I årevis er netop politiets evne til dels at hindre og dels opklare indbrud blevet diskuteret. Og der er fortsat et kritisk blik på præstationerne.

Fra 2016 til 2019 er antallet af sigtelser faldet, og sagsbehandlingstiden er øget, fastslog Statsrevisorerne midt i december.

I forhold til sammenlignelige lande sker der mange indbrud i Danmark. Samtidig er opklaringsprocenten relativt lav. 






_

_


Mest læst i dag

Se flere

112

Brand Amager

Beredskab rykker ud til brand: Beboere opfordret til at lukke vinduerne

Otte kvinder dømt for at hyre folk til at stjæle hund

Pernille Beckmann

Politi om chikanesag mod borgmester: "Det er en hastesag"

20211029-203353-L-8256x4635ma

Borgmester i chok efter flaskekast mod hus: Politiet vil hæve sikkerhed omkring mig


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere