Se listen: Disse ting ofrer vi for at leve klimavenligt

Mange har gennem de seneste fem år forsøgt at ændre deres livsstil for at leve mere klimavenligt. Læs her, hvad vi har nemt eller svært ved at give køb på.

Klimaet er en stor del af den igangværende valgkamp, og mange borgere har givet udtryk for, at de savner mere handling fra politikerne i kampen for en grønnere fremtid. 

Det kan tyde på, at den manglende handlekraft har fået borgerne selv til at skride til handling.

For mange forsøger at gøre en forskel for klimaet ved at leve mere klimavenligt. Det viser vores helt nye meningsmåling fra Megafon, der er lavet i samarbejde med TV 2-regionerne, TV 2 Nyhederne og Politiken. 

I løbet af de seneste fem år har over halvdelen af de adspurgte fra TV 2 Lorrys sendeområde sparet på strømmen, og tæt på halvdelen har også sparet på vandet for klimaets skyld.

Ifølge adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet er strøm og vand et let håndtag at skrue på. 

- Når det kommer til strøm og vand er det nemmere for folk at slukke lyset og spare på vandet, når man for eksempel vasker op. Her giver man ikke afkald på noget, men man optimerer på det, forklarer han. 

quote Klima er mere tilstede i vores dagligdagshandlinger, så meget bliver klimavalg hele tiden.

Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker, Roskilde Universitet.

Målingen viser også, at der er færrest, der går på kompromis, når det kommer til at flyve eller køre bil. 

- Når vi snakker fly så er det sådan, at vi i Danmark har en kultur, der siger, at vi skal tage på udenlandsrejser, så vi rejser meget. Så det oplever man som en fast del af livet, og det er derfor svært at ændre på. Det er en stor beslutning at gå fra at skulle til Thailand, og så ændre det til en ferie på Møn, forklarer Pelle Guldborg Hansen og fortsætter:

- Bilkørsel er også svær at skrue på for folk, der har en rutine, og som har valgt bilen af en årsag. Det kan derfor virke svært for den enkelte at rykke rundt på, medmindre det bliver understøttet udefra med for eksempel bedre kollektiv trafik, uddyber han.

Det er mellem 22 procent og 26 procent, der har kørt mindre i bil, og mellem 22 procent og 28 procent, der har fløjet mindre de seneste fem år. Og det er Københavns Storkreds, der i begge tilfælde er det område, der tager førstepladsen i besparelsen på vand og strøm.

(Artiklen fortsætter under grafen)

 
 

Klimaet er en del af vores identitet

Ifølge forskeren er årsagen til, at flere og flere forsøger at leve mere klimavenligt, er fordi klimaet er blevet en del af den enkeltes bevidsthed.

 - Klima er mere tilstede i vores dagligdagshandlinger, så meget bliver klimavalg hele tiden. Alt, hvad vi gør i de små handlinger er blevet til identitetshandlinger, og er blevet indlejret i os, forklarer Pelle Guldborg Hansen.

Han mener, at det er den store italesættelse af klimaudfordringerne, der har fået indflydelse på vores hverdagsaktiviteter.

- Nu hvor der bliver talt klima i forhold til så mange ting, så betyder det, at det popper op i vores nethinde og minder os om, at dét også er et klimavalg. Vi er begyndt at have et klimaperspektiv på mange flere aktiviteter, siger Pelle Guldborg Hansen.

I nedenstående afsnit fra serien "Valg i privaten", er vi på besøg hos Phillip Lange Møller i Jyllinge. Her skulle folketingskandidaterne især debattere klima og kystsikring. Se her, hvordan det gik:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

20110831-170245-6-1920x1677we.jpg

Camilla Plum får bøde for nye ulovligheder

Camilla Plum

Efter ny bøde og sur smiley: Camilla Plum svarer igen på Fødevarestyrelsens kritik

image7

playAnja forvandler grumset affaldsprodukt til luksusflødeboller

nye biler bilforhandler

Her bruger familier flest penge på nye biler – og her bruger de færrest

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere