Se listen: Disse kommuner indfører krav om coronapas blandt ansatte

Kommunalt ansatte i flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde skal fra næste uge kunne vise et gyldigt coronapas, når de går på arbejde.

Når kommunalt ansatte møder ind på arbejde i en række kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, så skal flere snart kunne fremvise et gyldigt coronapas.

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har lavet.

Tiltaget er allerede planlagt i blandt andet Egedal, Halsnæs og Ballerup kommuner. 

Derudover skal en lang række kommuner i næste uge tage stillig til, hvorvidt de vil indføre samme regel.

Længere nede i artiklen kan du se en liste over, hvad kommunerne har svaret.

I Ballerup Kommune er der blandt alle kommunalbestyrelsens partier enighed om, at kommunens ansatte på plejehjem, i hjemmepleje, på bosteder for voksne med handicap og en enkelt skole for børn med handicap skal fremvise gyldige coronapas.

Det fortæller Eik Møller, der er kommunaldirektør i Ballerup Kommune, til TV 2 Lorry.

- Vi tager udgangspunkt i de mest sårbare og udsatte borgere. Derfor skal medarbejderne (i de førnævnte personalegrupper, red.) forvente, at de skal fremvise et gyldigt coronapas som en del af hverdagen. Den konkrete model tager den daglige ledelse stilling til, siger han.

Mens de førnævnte personalegrupper skal fremvise et gyldigt coronapas, kan de øvrige kommunalt ansatte personalegrupper risikere at skulle fremvise et.

- Her kan lederen vælge at se coronapas, hvis der er en konkret anledning, hvor man eksempelvis skal være flere sammen, end man plejer, måske have gæster udefra, eller der er tale om et smitteudbrud, samt enkelte medarbejdere, der for eksempel selv giver udtryk for, at de ikke er testet eller vaccinerede, siger Eik Møller og fortsætter:

- Det er for at have et værktøj til at kunne begrænse, inddæmme og håndtere smittespredningen. Vi kan på denne måde forsøge at bistå med, hvor smitten kommer fra.

Kan få konsekvenser

De nye retningslinjer trådte i kraft fredag den 26. november, men indtil alle medarbejdere har fået besked via e-boks i næste uge får et manglende coronapas ikke hårde ansættelsesmæssige konsekvenser.

- Man kan være glemsom, sjusket eller noget tredje. Vi ved godt, at det tager lidt tid før alle har sat sig ind i den nye situation. Hvis man ikke kan vise det, kan lederen pålægge, at man laver en test. Sker det, så sker det i arbejdstiden, og så er man forpligtet til at fremvise resultatet.

På længere sigt kan der dog komme konsekvenser på banen.

- Så vurderer vi, om der er grund til at gå videre med advarsler eller i yderste tilfælde en bortvisning. Det er vigtigt at huske, hvad formålet med loven er: At undgå at vi skal ud i en ny nedlukning af dele eller hele samfundet. Det sidste er der jo ingen af os, der ønsker, siger Eik Møller.

Eget ansvar at have coronapas

Også i Københavns Kommune har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen besluttet at indføre krav om gyldigt coronapas for alle forvaltningens medarbejdere,

Kravet er gældende fra mandag den 29. november og tæller medarbejdere på plejehjem, i hjemmeplejen, på genoptræningscentre, i aktivitetscentre og i kommunens øvrige sundhedstilbud.

- Vi tager os af nogle af de mest sårbare og udsatte københavnere, og derfor er vi nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte dem mod den stigende smitte og samtidig undgå nedlukninger – ikke mindst i juletiden, udtalte Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, fredag i en pressemeddelelse.

Kravet bliver tillidsbaseret, så der bliver ikke lavet kontrol med samtlige medarbejdere hver eneste dag. Kontrollen kan derimod foretages på leders forlangende. For eksempel som forebyggende indsats eller via stikprøver eksempelvis ved smitteudbrud.

Skal skabe tryghed

Arbejdsgivere har siden fredag kunne kræve, at deres ansatte fremviser et gyldigt coronapas.

Det besluttede et bredt politisk flertal - undtagen Nye Borgerlige og Frie Grønne - ved en hastebehandling i Folketinget torsdag.

Beslutningen blev truffet efter en periode, hvor der har været stigende coronasmitte i det danske samfund og sker i et forsøg på at mindske smitten.

I faktaboksen nedenfor kan du læse, hvad reglerne siger om arbejdsgiverens mulighed for at kræve gyldigt coronapas blandt sine ansatte. Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Det siger reglerne

Fra fredag den 26. november 2021 kan virksomheder kræve, at ansatte viser coronapas. Det gælder, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Det blev den 11. november og foreløbigt én måned frem.

  • Virksomhederne får også mulighed for at kræve, at ansatte bliver testet for corona og oplyser testresultatet.

  • Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at mindske smittespredning.

  • En coronatest, som en medarbejder pålægges af sin arbejdsgiver, skal så vidt muligt gennemføres inden for almindelig arbejdstid.

  • Er det ikke muligt, skal medarbejderen "kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på testen". Det fremgår af lovforslaget.

  • Man har desuden krav på at få dækket "eventuelle rimelige udgifter", som opstår i forbindelse med at få taget en pålagt test.

  • I yderste tilfælde kan man blive fyret, hvis ikke man ønsker eller kan fremvise et gyldigt coronapas. Loven betyder nemlig, at en ansat, der ikke efterlever kravet fra sin arbejdsgiver, vil kunne modtage "ansættelsesretlige sanktioner".

  • Et grønt og gyldigt coronapas opnås ved, at man enten er vaccineret mod covid-19 eller har fået foretaget en test for sygdommen inden for en given periode.

  • Forslaget kom i forlængelse af en trepartsaftale mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening. Den aftale indgik de 12. november.


Kilder: Beskæftigelsesministeriet, TV 2.

Loven skal skabe større tryghed på arbejdspladserne.

Den skal desuden - med regeringens ord - sørge for "at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning".

Af faktaboksen nedenfor kan du læse, hvad en række kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde har svaret på vores rundspørge.

Er der krav om coronapas i din kommune?

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til en række kommuner i sendeområdet og hørt, hvorvidt man på nuværende tidspunkt har krav til, at kommunalt ansatte fremviser coronapas. 17 kommuner er vendt tilbage på vores henvendelser.

Herunder kan du se, hvad de enkelte kommuner har svaret på spørgsmålet om, hvorvidt de indfører krav om coronapas for deres kommune.

  • Albertslund Kommune: Tager stilling til det mandag den 29. november 2021.

  • Allerød Kommune: Kommunen har ikke krav til gyldigt coronapas, men opfordrer medarbejdere til at have det.

  • Ballerup Kommune: Kommunens ansatte på plejehjem, i hjemmepleje, på bosteder for voksne med handicap og en enkelt skole for børn med handicap skal fremvise gyldige coronapas, mens de øvrige kommunalt ansatte personalegrupper risikere at skulle fremvise et.

  • Brøndby Kommune: Spørgsmålet drøftes først i Økonomiudvalget. Herefter skal kommunalbestyrelen den 8. december 2021 træffe politisk beslutning om det.

  • Dragør Kommune: Den endelige beslutning afventer politisk stillingtagen.

  • Egedal Kommune: På et møde torsdag blev det besluttet at indføre det fra mandag i næste uge for alle medarbejde. Medarbejderne orienteres i e-boks.

  • Fredensborg Kommune: Økonomiudvalget tager stilling til sagen på møde mandag aften.

  • Furesø Kommune: Mandag er der møde i hovedudvalget, hvor eventuel indførelse bliver drøftet i hele kommunen for kommunalt ansatte – der kan være forskellige overvejelser omkring forskellige medarbejdere. Derefter skal der træffes beslutning deraf.

  • Greve Kommune: Sagen skal først behandles politisk.

  • Halsnæs Kommune: Det er blevet besluttet af indføre coronapas for alle ansatte. Hvornår det præcist træder i kraft er endnu uvist, men det forventes at være inden for en uges tid.

  • Hillerød Kommune: Intet krav på nuværende tidspunkt.

  • Hvidovre Kommune: Har ikke besluttet noget endnu. Emnet er på dagsordenen på mødet i kommunens økonomiudvalg tirsdag den 30. november.

  • Lejre Kommune: Spørgsmålet om krav til medarbejdere i Lejre Kommune om at fremvise gyldigt coronapas, skal behandles af Økonomiudvalget d. 8. december.

  • Lyndby-Taarbæk Kommune: Kommunalbestyrelsen besluttede torsdag at indfører krav om coronapas.

  • Roskilde Kommune: Har ikke besluttet noget endnu. Det skal behandles internt i medarbejderorganisationen og Økonomiudvalget.

  • Rudersdal Kommune: Forventer at indføre coronapas for medarbejdere, når HovedMed og Økonomiudvalget har behandlet det senere på ugen.

  • Vallensbæk Kommune: Indfører krav om coronapas for alle medarbejdere.


_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik