Se kortet over de bedste klimaløsninger: Lorryland har flest

En ny rapport samler 100 af bedste klimatiltag i de danske kommuner. Se kortet over projekterne i vores område, og læs hvorfor flere kommuner kan blive inspireret af idéer fra Lorryland.

Elbusser, energirenoveringer, bylandbrug og parker, der skal forhindre oversvømmelser er blot nogle af de gode klimaprojekter, som er med i en ny rapport, hvor bæredygtigheds-organisationen Sustainia og Realdania samler 100 af de bedste klimaløsninger i danske kommuner.  

Lorryland er den region, der har flest tiltag med i rapporten, og København topper listen med ni projekter. Du kan se alle projekterne fra vores område på kortet længere nede i artiklen.

quote - Det er jo fantastisk at se så mange gode projekter, men der skal mange flere til

Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent i tænketanken CONCITO

Selvom der er mange gode projekter i de danske kommuner, er det langt fra nok, hvis vi skal nå målene i Paris-aftalen, som blev indgået af næsten alle verdens lande i 2015 for at modvirke klimaforandringerne, siger Henrik Gudmundsson. 

Han er seniorkonsulent i tænketanken CONCITO, som arbejder med at nedbringe udslippet af drivhusgasser og mindske skadevirkningerne af klimaforandringerne.

- Det er jo fantastisk at se så mange gode projekter, men der skal mange flere til, siger han.

Ifølge ham er projekterne gode, men kommunerne har en tendens til at gå uden om de svære områder, hvor det ellers er muligt at reducere CO2-udslippet betydeligt.

Han efterlyser blandt andet større samarbejde mellem kommunerne, fordi det er begrænset, hvad kommunerne selv kan gøre for at få borgerne til at droppe de forurenende biler og i stedet tage toget, bussen eller cyklen.

Især i hovedstadsområdet ville det være oplagt, mener han: 

- Det ville betyde noget, hvis det blev nemt at parkere ved stationerne og få cyklen med bussen, siger han.

Og så er der et par sjældne tiltag i Lorryland, som andre kommuner kunne lære af.

Han efterlyser blandt andet flere tiltag som for eksempel Helsingørs energirådgivere, der hjælper private med at sænke deres energiforbrug, og Københavns beslutning om at at købe mere klimavenligt ind, når de køber alt fra rengøringsmidler til møbler, legetøj og byggematerialer. Det er nemlig områder, hvor der er en stor CO2-gevinst at hente.

- Man kunne godt håbe på, at der var flere kommuner, der ville kigge med grønne briller, når de køber ind. Så det ikke kun er, hvordan køber vi billigst muligt ind, men også hvordan køber vi grønnest muligt ind, siger han.

En del kommuner har flere projekter med i rapporten. Hvis der er et projekt, du vil læse mere om, kan du finde hele rapporten her.

Artiklen fortsætter under kortet.

Udover kommunernes egne projekter, er der fem projekter med i rapporten som er samarbejder mellem flere kommuner i Lorryland. 

Kriterier for udvælgelse af projekterne

Se vores indslag om kommunernes gode klimaprojekter, som vi lavede, før det blev offentliggjort, hvem der kom med i den endelige rapport. Alle projekterne i indslaget er endt i rapporten. 

Indslag fra 15/5 2018

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Torsk i Øresund

Snart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

Højvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Affaldsindsamling

Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

flagermus

Flagermus skaber koks om længe ventet vejprojekt, der skal løse årtiers køkørsel

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere