Se jordemødres nødråb i Youtube-video

I et videoklip på Youtube, der er optaget over 12 dage i oktober, fortæller 50 jordemødre anonymt virkelige historier om ekstrem travlhed og pladsmangel på danske fødegange.

Man kan ikke se deres ansigter, men i de anonyme stemmer lurer trætheden efter lange vagter med overarbejde på fødegangene, og dårlig samvittighed over ekstrem travlhed.

50 jordemødre fra hele landet har i en video på Youtube valgt at dele deres virkelige beretninger fra hverdagen. Videoen med jordemødrene er på et døgn blevet vist over 40.000 gange på Youtube.

Flere af jordemødrene fortæller om så meget travlhed, at de ikke kan gå hjem når deres vagt reelt slutter, en siger:

- Klokken er 7:30, jeg er på vej hjem fra min aftenvagt, det vil sige, jeg kunne ikke gå hjem. Vi var tre, der måtte blive. Nu har jeg haft 8 timers overarbejde, og jeg skal hjem og sove, så møder jeg igen kl. 15.00. Det er ikke ynk eller klynk, det er simpelthen min hverdag.

De meget travle dage, er også noget, der går jordemødrene på. Flere giver udtryk for, at de i kampens hede må gå på kompromis med deres faglighed, fordi de simpelthen ikke har tid til at gøre arbejdet ordentligt.

- Når jeg kommer hjem fra sådan en rigtig travl vagt, så bliver jeg rigtig ked af det, fordi jeg ikke er sikker på, at jeg har gjort det arbejde, sådan som jeg ved, det burde gøres, fortæller en anden jordemor.

- Det var rent held, at alle mødre og børn overlevede, lyder en anden beretning.

Videoen med titlen 'I jordemødrenes sko' er lavet over 12 dage i oktober i år, og formålet er at sætte fokus på manglende midler til svangeromsorgen. For travlheden og underbemandingen har store konsekvenser for både gravide, fødende, børn, nybagte familier og for jordemødre, understreger jordemor og talskvinde for gruppen, der står bag videoen, Stina Kruse Skov i tilknytning til videoen.

Hos Jordemoderforeningen kan man godt nikke genkendende til de 50 anonyme jordemødres beretninger:

- Mine kollegers opråb afspejler den fortvivlelse, som præger mange jordemødres hverdag - selvfølgelig er der gode og rolige arbejdsdage og gode forløb, men videoen afspejler, at travlhed og manglende formåen til at give ro og kontinuitet nu fylder alt for meget. Når spidsbelastninger bliver hverdag, så lider både sikkerhed og arbejdsmiljø, lyder det fra Jordemoderforeningens formand Lillian Bondo, til TV 2 Lorry.

Formanden fortsætter og kalder til politisk handling:

- Ministeren bliver nødt til at finde de midler, der skal til for at sikre kvaliteten i svangeromsorgen.

Du kan se videoen i dens fulde længe her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

IMG_2481

”Fantastisk” donation skaber glæde på herberg for hjemløse

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere