Se din kommune: Derfor åbner nogle kommuner på onsdag - og derfor venter andre

Daginstitutioner og de mindste skoleklasser åbner igen efter påske, men kommunerne har forskellige åbningsdatoer. 

Et skrigende barn i den ene hånd og et mobilopkald med kollegaen i den anden. Sådan har hverdagen set ud for mange børnefamilier i godt og vel en måned.

Men nu er det snart ved at være forbi med at jonglere med både børn og arbejde på samme tid, for Mette Frederiksen har meldt ud, at børnehaver, daginstitutioner og skoler fra 0. til 5. klasse skal genåbne den 15. april.

Men mens nogle kommuner har valgt at åbne på statsministerens udmeldte dato, har andre kommuner valgt at strække den reelle åbningsdato lidt. 

Det er en stor mundfuld

En af de kommuner, der har valgt at lade den endelige åbning vente lidt på sig, er Rudersdal Kommune.

Her åbner daginstitutioner og skoler først for alvor den 20. april.

Det er dog muligt for skolebørn at blive passet fra allerede fra den 15., og daginstitutionerne vil også tilbyde nødpasning.

Åbningsstrategien skyldes blandt andet, at skolernes lærere ikke har tid nok til at forberede sig, hvis skolerne skulle åbne allerede den. 20., fordi de har påskeferie nu, lyder det fra borgmester Jens Ive (V).

- Det hele er en stor mundfuld, og derfor har vi valgt, at de skal have nogle dage. Det lider ingen elever skade af. Men man kan jo stadig aflevere sine børn til pasning, lyder det fra Jens Ive.

Skolerne skal blandt andet nå at opstille skilte, der fortæller forældrene, at de ikke må gå med ind på skolen og aflevere deres børn, som de plejer.

Børnene skal også instrueres i, hvordan de skal vaske hænder og hvordan de bør nyse, fortæller Jens Ive.  

- Der er meget organisering og rigtig meget smitteinstruktion. Vi skal finde ud af, hvordan vi undgår at smitte hinanden og at gøre det tydeligt for børn, at deres adfærd sikrer, at smitten ikke spredes. Det er vigtigt for os med trygge børn, medarbejdere og forældre, siger Jens Ive.

Mere plads gør åbning lettere

Før Rudersdal Kommune kan åbne den 20., skal der også løses nogle pladsudfordringer, lyder det fra Jens Ive.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning til genåbning af børnehaver, skal der så vidt muligt være seks kvadratmeter gulvplads per vuggestuebarn, og der skal være fire kvadratmeter gulvplads per børnehavebarn.

- Der er et krav om plads, som vi ikke har, og som vi ikke kan leve op til. Så vi skal også nå at organisere en lang række medarbejdere, som kan tage i idrætshallen eller i skoven på skift.

Også i Frederikssund Kommune har man fokus på at få børnene ud af huset. Her har man dog valgt at genåbne allerede den 15. april. Det skyldes blandt andet, at børnehavebørn nemt kan komme ud i naturen og væk fra indelukkede lokaler, lyder det fra borgmester John Schmidt Andersen (V).

- Vi bor et sted, hvor vi har meget mere plads. Det gør jo, at vi har nogle udearealer, som vi kan tage i brug. Det er en af de vurderinger, vi har lavet, fortæller han til TV 2 Lorry.

Alt er allerede rengjort

I Vallensbæk Kommune gør man, ligesom i Frederikssund, også klar til at åbne både skoler og børnehaver den 15. april. Ifølge borgmester, Henrik Rasmussen (K), kan man tidsnok blive klar til onsdagens undervisning i skolerne.

- Lige så hurtigt man kan lukke, lige så hurtigt kan man komme i gang. Jeg må sige, at jeg var dybt imponeret over, hvor hurtigt lærerne omstillede til digital undervisning, så det her kan de også klare. Der opstår sikkert problemer undervejs, men jeg har tillid til, at vi kan løse det, siger han.

Samtidig er hovedrengøringerne allerede klaret på institutionerne, hvilket gør det muligt at åbne onsdag, lyder det fra borgmesteren.

TV 2 Lorry har her samlet et overblik over, hvordan genåbningsplanerne indtil videre ser ud i de forskellige kommuner:

Åbning af skoler og dagtilbud 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210217-140125-L-1920x1280we

Skoleelever i Ishøj skal fortsat blive hjemme

Coronavaccination

93 procent af alle plejehjemsbeboere er vaccineret i Region Hovedstaden

20201227-104249-L-1920x1280we

Se listen: I disse kommuner kan borgere over 85 år corona-vaccineres hos egen læge

gfnfgn

Sydafrikansk coronavariant slipper sit tag i København NV

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere