Se de gode klimaidéer: Din computer kan få strøm fra elbiler

På Frederiksberg kan elbiler levere strøm tilbage til elnettet. Det er blot ét af de 54 projekter fra hovedstadsområdet, som er indstillet til en plads i Realdanias kommende publikation Klima100.

Frederiksberg Forsyning har de sidste to år været lidt af en sensation. De er nemlig den første virksomhed i verden, der leverer strøm fra deres biler tilbage til elnettet.

Når montørerne er færdige med at arbejde, kører de deres elbiler til særlige ladestandere, som ikke kun kan oplade, men også sende strøm fra bilerne og tilbage i elnettet. 

Det er smart, for lige efter fyraften er der mange mennesker, der laver mad, ser fjernsyn eller sidder på deres computere. Det betyder, at vindmøller og andre klimavenlige energikilder ikke kan følge med, men så hjælper strømmen fra elbilerne lidt på regnskabet.

Elbilerne bliver koblet til en særlig ladestander ved hjælp af et kabel.
Elbilerne bliver koblet til en særlig ladestander ved hjælp af et kabel.
Foto: Andreas Hein

Det sætter en dæmper på de varmekraftværker, der kører på fuldt blus om aftenen, og dermed også en dæmper på CO2-udledningen.

Til gengæld lader bilerne op om natten, hvor de fleste sover og der derfor er grøn strøm i overskud. 

Den smarte løsning er så genial, at den er blevet indstillet som kandidat til rapporten Klima100, der samler de 100 bedste klimaløsninger hos danske kommuner. Om den ender blandt de bedste 100 løsninger, ved vi først den 23. maj, hvor Realdania i samarbejde med klimarådgivningsorganisationen Sustainia løfter sløret for de udvalgte projekter.

Ud over at hylde de kommuner, der går forrest i klimakampen, skal Klima100-kampagnen, håber Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro, at andre kommuner - og måske også udlandet - vil lade sig inspirere af de allerede gennemteste klimatiltag.

- Nye løsninger inden for affaldshåndtering, kollektiv trafik, klimasikring og grøn drift og byggeri af kommunale bygninger er noget af det, der virkelig gør en forskel på klimaregnskabet, siger hun i en pressemeddelelse om Klima100. 

 

Tre andre smarte løsninger, som er indstillet til Klima100

Der er mange flere forslag til rapporten om de geniale løsninger, end de 100, der er plads til. Her er tre af de andre forslag.

Impact Farm, København

Energitjek, Helsingør

Klimacykler, Furesø