Scientology sætter millioner i mursten

Der er penge i religion. I hvert fald for den nyreligiøse bevægelse scientology, der ejer for over 320 millioner kroner ejendomme alene i det centrale København.

Arkivfoto Foto: TV 2 Lorry

Det fremgår af oplysninger om scientology-ejede ejendomme og grunde, som metroXpress har indsamlet gennem Skat og den statslige database Offentlige InformationsServer.

Danmark har en særlig plads i organisationen. Det europæiske hovedkvarter ligger i København, og dagligt besøger hundredvis af udenlandske scientologer kontorerne for at tage kurser.

Ifølge religionssociolog Elisabeth Tuxen Rubin, der har beskæftiget sig indgående med scientology, er Danmark et 'slaraffenland' for bevægelsen:

»De kan arbejde i stilhed i modsætning til i mange andre lande. Danmark er large i forhold til religion,« siger hun til metroXpress.

Hun bakkes op af René Dybdal Pedersen, der forsker i nye religioner på Aarhus Universitet.

»I Danmark har vi tradition for at give plads til alle, og det ligger i den danske kultur, at vi ikke råber brand, uden at der er røg, så på den måde er Danmark unik i forhold til eksempelvis Tyskland og Frankrig,« forklarer René Dybdal Pedersen og henviser til, at der i udlandet har været store opgør med scientology, som han samtidig kalder en 'forretningsmæssig succes'.

De store værdier kommer ikke bag på Robert Dam, der i 2003 forlod scientology efter 20 års medlemskab. For ham er de blot et synligt bevis på, hvor mange penge der er i omløb.

»For scientology handler det hele tiden om at udvide og købe mere,« siger Robert Dam, der sammen med sin kone nåede at bruge op mod 1,5 millioner kroner på donationer og kurser i scientology.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik