Scientology sætter millioner i mursten

Der er penge i religion. I hvert fald for den nyreligiøse bevægelse scientology, der ejer for over 320 millioner kroner ejendomme alene i det centrale København.

Det fremgår af oplysninger om scientology-ejede ejendomme og grunde, som metroXpress har indsamlet gennem Skat og den statslige database Offentlige InformationsServer.

Danmark har en særlig plads i organisationen. Det europæiske hovedkvarter ligger i København, og dagligt besøger hundredvis af udenlandske scientologer kontorerne for at tage kurser.

Ifølge religionssociolog Elisabeth Tuxen Rubin, der har beskæftiget sig indgående med scientology, er Danmark et 'slaraffenland' for bevægelsen:

»De kan arbejde i stilhed i modsætning til i mange andre lande. Danmark er large i forhold til religion,« siger hun til metroXpress.

Hun bakkes op af René Dybdal Pedersen, der forsker i nye religioner på Aarhus Universitet.

»I Danmark har vi tradition for at give plads til alle, og det ligger i den danske kultur, at vi ikke råber brand, uden at der er røg, så på den måde er Danmark unik i forhold til eksempelvis Tyskland og Frankrig,« forklarer René Dybdal Pedersen og henviser til, at der i udlandet har været store opgør med scientology, som han samtidig kalder en 'forretningsmæssig succes'.

De store værdier kommer ikke bag på Robert Dam, der i 2003 forlod scientology efter 20 års medlemskab. For ham er de blot et synligt bevis på, hvor mange penge der er i omløb.

»For scientology handler det hele tiden om at udvide og købe mere,« siger Robert Dam, der sammen med sin kone nåede at bruge op mod 1,5 millioner kroner på donationer og kurser i scientology.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere