Scientology driver arbejdslejr i Danmark

De skal gå i særlige dragter og må ikke tale til andre. De skal udføre hårdt fysisk arbejde og studere fra tidlig morgen til sen aften og sove i et særligt rum for dem, der har forbrudt sig mod reglerne.

Foto: TV2/Lorry

Det er straffen til de scientologer i søorganisationen - institutionen for dem, der har viet deres liv til Scientology - som gør noget forkert.

Arbejdslejrene hedder Rehabilitation Project Force (RPF) og er lokaliseret i Jernbanegade 6 i centrum af København. Her ligger Scientologys europæiske hovedkvarter, og her kommer scientologer fra hele Europa og Nordafrika til for at blive en del af søorgnisationen.

Ifølge Scientology er RPF et frivilligt rehabiliteringsprogram, men ifølge Ursula Caberta, der er ansat af myndighederne i Hamborg til at overvåge Scientology, er det ikke tilfældet.

»Det er et privat fængsel, hvor man arbejder og er totalt isoleret fra andre mennesker,« siger Ursula Caberta til metroXpress. Hun har arbejdet med Scientology i 20 år og til daglig assisterer scientologer, der ønsker at forlade kirken.

Der er tale om frihedsberøvelse

I sit arbejde har hun hørt adskillige historier om udenlandske medlemmer af Scientology, der har været på RPF i Danmark, og hun undrer sig over, at der ikke er blevet grebet ind.

»De værste sager, vi ser, er i Danmark og Storbritannien. Jeg forstår ikke, hvorfor den danske regering ikke har sat sig ind i, hvad der foregår på RPF. Det er et stort problem,« siger Ursula Caberta, som mener, at der er tale om decideret frihedsberøvelse.

»Folk bliver frarøvet basale rettigheder. Det har intet at gøre med religionsfrihed. Folk må tro, hvad de vil, men her er tale om frihedsberøvelse. I Tyskland ville det blive lukket med det samme,« siger Ursula Caberta, som ikke mener, at det faktum, at man ikke er fysisk indespærret, gør nogen forskel.

»Når man er medlem af søorganisationen, mener man, at verden udenfor er værre end den indenfor. Deres enste mulighed er at gå helt ud, og det er meget svært for de fleste,« siger hun.

Scientology mener, det er en grov anklage

Scientology i Danmark bekræfter, at RPF eksisterer. Men at der skulle være tale om frihedsberøvelse, er en grov anklage, siger Anette Refstrup, pressechef i Scientology i Danmark. Hun anslår, at der netop nu er 10 personer på programmet i Jernbanegade.

»Du kan naturligvis kun deltage i programmet, hvis du selv ønsker det,« siger hun og afviser, at det sker mod folks vilje.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik