Sankt Hans aflyst de fleste steder i år

Stort set alle større sankthans-arrangementer er aflyst i år på grund af coronavirus og forsamlingsforbud.

Nederst i artiklen har vi samlet en række gode råd, hvis du overvejer at arrangere dit eget sankhansbål.

Havde du set frem til at fejre sankthans-aften med en god grillpølse i den ene hånd og en fadøl i den anden, mens du betagende ser flammehavet fortære heksen på bålet til tonerne af Midsommervisen?

Hvis ja, så er der dårligt nyt, for der bliver langt mellem bålene i år, når det er Sankt Hans tirsdag den 23. juni.

TV 2 Lorrys søgning peger nemlig på, at stort set alle større sankthans-arrangementer, der var planlagt i kommunerne i hovedstadsområdet, er blevet aflyst. Kun i Dragør har vi fået bekræftet, at der vil være blive afholdt få fejringer.

Læs også Blev enige i nat: Tre ugers feriepenge bliver udbetalt til efteråret

Og naturligvis – fristes man til at sige – skyldes aflysningerne frygt for spredning af coronavirus, da det ifølge de fleste arrangører bliver umuligt at overholde myndighedernes forbud mod at forsamle sig mere end 50 personer på ét sted.

Så det har i sandhed været nogle magre sankthans-fejringer de seneste år. Ganske vist blev der sidste år afholdt arrangementer som vanligt, men vi skal kun tilbage til 2018 for at finde den seneste masseaflysning. Dengang var det bare en usædvanlig tørkeperiode, der stak en kæp i hjulet på den famøse hekseafbrænding.

01:03

Alternative måder at markere Sankt Hans på trender under coronakrisen.

Luk video

Borgmestre holder båltaler på Facebook

I Rebæk Søpark i Hvidovre Kommune plejer man hvert år at gøre et stort nummer ud af. Sidste år var der stort fremmøde på grund af koncert med Søs Fenger, og Hvidovres borgmester Helle Adelborg (S) ærgrer sig over, at folk ikke kan mødes igen i år.

Læs også Usædvanligt eventyrlig heks brændes af på sankthansbål i naturpark

I stedet vil Hvidovre Kommune livestreame fællessange og borgmesterens båltale, mens sankthans-hyggen også vil rykke til haven ved Plejecenter Dybenskærhave, hvor Jazzkollektivet spiller musik, som vil blive sendt direkte i Hvidovre Nærradio.

- Jeg ved godt, at det slet ikke vil være det samme. Men også til sankthans må vi stå sammen ved at holde afstand, og med live-sendingerne har vi mulighed for at få sankthans-stemning hjem til alle i Hvidovre. Og her tænker jeg særligt på dem, som er særligt udsatte i denne tid og derfor ikke kommer så meget ud, siger Helle Adelborg.

Også i Vallensbæk planlægger kommunen en virtuel fejring på deres facebook-side, hvor borgmesteren vil tale. Og for at skabe mere sankthans-stemning vil Vallensbæk Kommune uddele 2.000 fakler, som kan tændes hjemme i haverne.

Læs også Kvinder dummede sig i haven – det får nu konsekvenser

Faklerne bliver uddelt den 22. juni mellem klokken 16-19 på tre forskellige steder i Vallensbæk:

  • Ved Fakta i nord.
  • Ved den røde lade ved Højrupgård.
  • Ved pladsen foran Vallensbæk Rådhus.

Københavns Kommune afholder ikke arrangement

På Frederiksberg og i København er billedet der samme - aflysning på aflysning.

I Tivoli skulle Københavns Drengekor traditionen tro have sunget midsommervisen ved bålet på Tivolisøen, og i Frederiksberg Have, der år efter år tiltrækker en stor menneskemængde, bliver der heller ikke afholdt noget arrangement.

Københavns Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at de ikke selv står for et sankthans-arrangement, da det er foreninger og lokaludvalg, der ansvaret de forskellige steder.

Læs også Få dit stempel: Disse 14 naturparker kan du besøge i Danmark

Også nordpå hos Hotel Marienlyst i Helsingør ærgrer man sig over, at man ikke kan tilbyde folk at komme og se bålet på stranden ud mød Øresund.

- Det er med stor ærgrelse, at vi må aflyse dette års Skt. Hans. En aften som vi altid ser frem til, og hvor vi traditionen tro byder rigtig mange gæster og naboer velkommen på kanten af Øresund. Efter nøje overvejelser og dialog med myndighederne har vi sammen besluttet, at det ikke vil være muligt at kunne overholde myndighedernes anbefalinger, og risikoen er dermed for stor. Vi sætter alle sejl ind for at skabe en forrygende midsommeraften i 2021, skriver Hotel Marienlyst på deres facebookside.

Er du typen der bare skal have et bål på sankthans-aften, koste hvad det vil, så er der herunder en guide til, hvordan man på sikker vis futter sit eget bål af.

Sikker afbrænding af sankthansbål

De fleste af os forbinder sankthansaften med sange og hyggelige timer omkring bålet, men for at sikre, at det kun er heksen og sankthansbålet, der bliver brændt af, skal afbrændingen ske kontrolleret og under passende opsyn, indtil ild og gløder er slukket.

 

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at bål placeres med passende afstand til bygninger og omgivelser. De anbefalede afstande for sankthansbål er:

 

30 meter fra bygninger med hårdt tag.

60 meter fra letantændelige markafgrøder.

200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger m.v. og oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.

 

Udover at placere bålet med omtanke anbefales det, at du tager en række forholdsregler for at reducere risikoen for ulykker:

 

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du tænder bålet - det kan meget let gå galt.
  • Hold øje med bålet og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket - hæld gerne vand på.
  • Vær særligt opmærksom på børn og dyr i nærheden af bålet - de kan let komme til skade.
  • Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet - skån heksen denne gang.

Er der tale om hård vind (10,8-13,8 m/sek.) eller højere vindhastigheder, er det forbudt at tænde bål, med mindre kommunen har givet tilladelse. I perioder med tørke kan de enkelte kommuner desuden indføre afbrændingsforbud. Tjek derfor altid din kommune for at se, hvad der gælder, dér hvor du bor.

 

Kilde: Hovedstadens Beredskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik