Sag om handicappet kvindes brækkede ben vækker kritik fra eksperter og pårørendebevægelse

Bevægelse bag borgerforslag vil have handicapområdet flyttet væk fra kommunerne. Både Enhedslisten og SF mener, at kommunerne har et problem, og at der må findes nye løsninger.

Sagen om Nadia Pedersen fra Lejre er bare endnu et eksempel på, at kommunerne er alt for dårlige til at hjælpe de handicappede.

Sådan lyder kritikken nu fra eksperter og pårørende, efter at TV 2 Lorry mandag fortalte om den 25-årige kvinde, der gik på et brækket ben i en måned, fordi bostedet, hun bor på i Køge Kommune, troede, det var en forstuvning og ikke fik benet undersøgt ordentligt.

Monica Lylloff er medstifter af bevægelsen ’En million stemmer’, som kæmper for retssikkerhed for handicappede og psykisk sårbare og deres pårørende.

Ifølge hende er sagen bare endnu et eksempel på, at kommunerne ikke er gode nok til at løfte handicapområdet.

- Man lytter ikke til de mennesker, det handler om, og man ser ikke de mennesker, det handler om. Og når der så endelig bliver peget på nogle kritiske punkter, eller man bliver bedt om som system at tage ansvar, så lægger man ansvaret fra sig. Der er alt for mange sager, siger Moncia Lylloff til TV 2 Lorry.

Monica Lylloff har startet bevægelsen 'En million stemmer', som kæmper for retssikkerhed for handicappede og psykisk sårbare og deres pårørende.
Monica Lylloff har startet bevægelsen 'En million stemmer', som kæmper for retssikkerhed for handicappede og psykisk sårbare og deres pårørende.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Ekspert mener, sanktioner bør overvejes

Professor John Klausen forsker i afgørelser på handicapområdet.

Han kender ikke Nadias Pedersens sag godt nok til at kommentere den. Men han bekræfter, at der sker for mange fejl i kommunernes sagsbehandling.

- Nær halvdelen af de sager, der bliver klaget over af borgere, bliver omgjort af Ankestyrelsen, og det vil sige, at de afgørelser, der bliver truffet, enten er direkte forkerte eller behæftet med så væsentlige sagsbehandlingsfejl, at de er ugyldige, siger John Klausen, der forsker i socialret ved Aalborg Universitet, til TV 2 Lorry.

quote De afgørelser, der bliver truffet, er enten direkte forkerte eller behæftet med så væsentlige sagsbehandlingsfejl, at de er ugyldige

John Klausen, professor i Socialret ved Aalborg Universitet

Han mener, at ofte godt betale sig for kommunerne at give borgerne billigere løsninger, end de har krav på.

Der er nemlig ingen straf, når en kommune får en afgørelse underkendt. En mulighed, han mener, politikerne bør overveje.

- Man bør overveje, om det er ved at være på tide, at man må tænke i, at det skal have nogle konsekvenser – altså en eller anden form eller negativ sanktion over for kommunerne, hvis de ikke overholder reglerne, siger John Klausen.

Professor i socialret John Klausen mener, at alt for mange kommunale sager på handicapområdet er fyldt med fejl.
Professor i socialret John Klausen mener, at alt for mange kommunale sager på handicapområdet er fyldt med fejl.
Foto: TV 2 Lorry

Medstifter af bevægelse personligt berørt af Nadias sag

Monica Lylloff fra bevægelsen En Million Stemmer er selv personligt berørt af Nadia Pedersens sag. Hun har nemlig selv tre børn med handicap.

- Hjemme hos os kommer vi til at stå i samme situation, at vi skal tage en beslutning om, at vores datter på et tidspunkt skal på et bosted, siger Monica Lylloff.

Hun fortæller, at den situation, pårørende stilles i, er så belastende, at mange går ned med stress og depression. Det har Monica Lylloff også selv været igennem flere gange.

- Hjemme hos os er det en virkelig hård proces at skulle igennem, at vi skal overlade vores datter til nogle mennesker, vi i princippet ikke kender. Man skal have tillid til, at uanset hvem der nu er på det her bosted, så er det nogle, der vil ens barn det allerbedste. Og når der så kommer sådan nogle sager som denne her, så kan man godt blive i tvivl.

Borgerforslag har fået over 50.000 underskrifter

Bevægelsen En million stemmer, som Monica Lylloff har medstiftet, har stillet et borgerforslag om at flytte handicapområdet fra kommunerne.

Forslaget har nu opnået de nødvendige 50.000 underskrifter, og Monica Lylloff håber, at politikerne nu vil gentænke hele handicapområdet.

Der skal findes en helt ny struktur på handicapområdet, hvor man bliver bedre til at sætte fagligheden og menneskets behov først, siger hun.

Netop det spørgsmål har TV 2 Lorry taget med til flere folketingspolitikere på Christiansborg.

Enhedslisten vil tirsdag ikke kommentere på den konkrete sag. Men partiets handicapordfører Jakob Sølvhøj mener også, at kommunerne har et problem på handicapområdet.

- Det er sådan et postnummerlotteri, hvor man får en ringere ydelse, hvis man bor det gale sted, og det er sådan fifty-fifty, om man får medhold eller ej, når sager ryger i Ankestyrelsen, siger han til TV 2 Lorry.

Det bunder i en række udfordringer ifølge Jakob Sølvhøj.

- Kommunerne er dels meget økonomisk pressede og dels for manges vedkommende har man heller ikke den nødvendige faglige ekspertise, siger han.

Enhedslistens handicapordfører Jakob Sølvhøj mener, at der skal findes andre løsninger på handicapområdet, som ikke fungerer optimalt.
Enhedslistens handicapordfører Jakob Sølvhøj mener, at der skal findes andre løsninger på handicapområdet, som ikke fungerer optimalt.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Det var tidligere amterne, der havde ansvaret for handicapområdet, men tilbage i 2007 ved kommunalreformen overtog kommunerne opgaven .

Men opgaven vil ligge langt bedre hos regionerne eller staten, mener Monica Lylloff fra En Million Stemmer.

I borgerforlaget skriver bevægelsen blandt andet:

"Lige nu spilder kommunerne ressourcer på at træffe forkerte afgørelser og på at lave fejl i sagsbehandlingen. Dette skal ændres."

Lige nu har forslaget 52.000 støtteunderskrifter, og derfor skal det også behandles i Folketinget på et senere tidspunkt.

SF overordnet positive over for borgerforslag 

Borgerforslaget bliver overordnet set positivt modtaget hos SF.

- Jeg håber, at det kan få et flertal med til at se på, at nu kræves der faktisk en ret stor reform af området, siger SF’s handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har spurgt Kommunernes Landsforening (KL), hvad de mener om borgerforslaget om ,at handicapområdet ikke længere skal ligge hos kommunerne. Men KL har tirsdag ikke ville deltage i noget interview.

SFs handicapordfører glæder sig til at diskutere borgerforslaget, som nu kommer i Folketinget.
SFs handicapordfører glæder sig til at diskutere borgerforslaget, som nu kommer i Folketinget.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Tilbage i december udtalte formanden for KL’s Socialudvalg, Ulrik Wilbek (V), i et interview:

"Alle fejl i sagsbehandlingen er en fejl for meget. Det er hævet over enhver tvivl. Men det er svært at se, hvordan det at flytte sagsbehandlingen fra en myndighed til en anden skal kunne forbedre kvaliteten," lød det fra Ulrik Wilbek.

Hos SF og Enhedslisten mener man dog, at man sagtens kan flytte nogle af opgaverne på handicapområdet væk fra kommunerne.

- Vi er, tror jeg, nødt til at trække regionerne ind som et stærkere led og så er vi nødt til at ændre på finansieringen, siger Enhedslistens Jakob Sølvhøj.

- Hvis vi bare flytter hele området fra kommunerne over i regionerne, så får vi ikke løst problemet, men bare flyttet aben, og der vil vi meget hellere ind og kigge på, hvad det er, der skal laves om. Og det er noget i forhold til økonomien og få meget mere faglig ekspertise ind, siger Charlotte Broman Mølbæk.

quote Jeg vil gerne advare mod at tro, at alle problemer kan løses ved at flytte området væk fra kommunerne.

Astrid Krag, Socialminister, Soc. dem.

Socialminister advarer mod snuptagsløsninger

Netop nu er det specialiserede socialområde ved at blive evalueret – herunder også handicapområdet. 

I en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry fra social- og ældreminister Astrid Krag (S) lyder det:

- Borgerforslaget viser et stort engagement, og at der er et stort behov for at se nærmere på handicapområdet. Men jeg vil gerne advare mod at tro, at alle problemer kan løses ved at flytte området væk fra kommunerne.

- I stedet skal vi sikre, at de rigtige tilbud er der for de forskellige målgrupper. Vi har derfor sat gang i en omfattende evaluering af det specialiserede socialområde, så vi får overblik over, hvor der mangler tilbud. Samtidig har regeringen tilført over tre milliarder kroner til kommunerne gennem økonomiaftaler med kommunerne, så der er bedre råd til velfærd, blandet andet på handicapområdet, lyder det fra Astrid Krag.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik