Sag om fupmistænkt forsker ryster KU

Bestyrelsen på Københavns Universitet giver fuld opbakning til rektor i sagen om hjerneforskeren Milena Penkowa. Penkowa afviser anklager om fusk.

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen og hjerneforsker Milena Penkowa er blevet centrum for drama om mulig svindel med forskningsresultater, som er ved at give Danmarks største universitet alvorlige ridser i lakken.

Endnu er der ikke faldet nogen afgørelse på, hvorvidt Milena Penkowa rent faktisk har snydt med rotteforsøg og forskningsresultater, men beskyldningerne fyger rundt i dagspressen og lander nu også på videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) bord.

Selv afviser den 37-årige forsker, at der er noget at komme efter.
Sagen tager udgangspunkt i hendes doktordisputats, der i 2003 blev afvist af et bedømmelsesudvalg.

Jeg finder det useriøst, at når man ikke kommer nogen vegne med kritikken af mig i 2010, så går man mere end ti år tilbage og graver en gammel sag op for at ramme rektor på Københavns Universitet, siger Milena Penkowa.

Hun er flere gange blevet anklaget for at fuske med sine forskningsresultater, men er hver gang blevet frikendt. 

Ifølge kritikere skulle det blandt andet være sket, fordi universitetets rektor og tidligere dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ralf Hemmingsen har grebet ind til fordel for hende.

Derfor har 58 fremtrædende forskere i et åbent brev opfordret universitet til at nedsætte en uvildig komité til at endevende sagen.

Bestyrelsen på Københavns Universitets har imidlertid fuld tillid til Ralf Hemmingsens habilitet og håndtering af sagen, fastslår bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen efter et bestyrelsesmøde onsdag.

Vi har fået en tilfredsstillende gennemgang af sagen, siger Nils Strandberg Pedersen.

På mødet fastslog kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen på baggrund af et notat fra Kammeradvokaten, at alle sagsforhold er håndteret i "god overensstemmelse" med principperne for saglig forvaltning. 

Derudover har bestyrelsen også fået en skriftlig og mundtlig redegørelse fra Ralf Hemmingsen om sagskomplekset.

Sagen har dog vokset sig så stor, at Københavns Universitet sammen med Kammeradvokaten vil sende en "grundig orientering" om håndteringen af sagen til Videnskabsministeriet, som er universiteternes tilsynsmyndighed.

Sagen er igen blevet forsidestof, efter Politiken har fået fat i et brev, som viser, at Milena Penkowa i november 2003 over for Ralf Hemmingsen erkendte, at hun havde begået en fejl ved "ikke nærmere at kunne dokumentere hovedparten" af de afgørende rotteforsøg i sin doktorafhandling.

Men i stedet for at gøre mere ved sagen tog Hemmingsen forskerens forklaring "til efterretning", fremgår det af et brev, han skrev som daværende dekan.

Ifølge Milena Penkowa er det rigtigt, at metodeafsnittet i hendes doktordisputats og efterfølgende artikler ikke redegør for præcist hvornår og hvor, hun har gennemført de omstridte ni rotteforsøg. 

Det var der ikke plads til i metodeafsnittet, og her skriver man normalt heller ikke den slags oplysninger, siger Milena Penkowa.

I stedet har hun redegjort for forsøgene, og den redegørelse ligger Københavns Universitet inde med, siger hun.

Ifølge Ralf Hemmingsen kan det ikke afvises, at forsøgene har fundet sted.

Milena Penkowa er blev sidste år indklaget for Udvalgene for Videnskabelig Uredelighed i en anden sag, som endnu ikke er afgjort.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik