Særlige Facebook-grupper hitter: Nu er det blevet hipt at hente gratis ting

Tusindvis af ting skifter hver dag hænder ganske gratis. Trenden med at forære overskudsinventar til fremmede vokser og vokser.

Det vrimler med opslag om gratis ting på Facebook.

Folk, der har købt nyt inventar, forærer deres gamle indbo væk i flere, hastigt voksende grupper, der er designet til formålet.

Men selvom der hver dag kommer tusindvis af tilbud om gratis ting, så er der også stor rift om varerne, der ofte bliver afsat på få minutter.

Derfor går folk ofte forgæves, når de er på jagt efter en gratis sofa, en kommode eller noget helt tredje. Men at det kan lade sig gøre at indsamle mange brugbare ting, viser et forsøg, som TV 2 Lorry har lavet med en nytilflyttet islandsk familie, der netop har overtaget en hel tom lejlighed i Ørestaden.

På bare syv timer indsamlede parret to senge med madrasser, to kommoder, et reolsystem, en væghylde, en stol, en sofa, et sofabord, en børnesovesofa, fire lamper, en tøjkurv, en trådreol og to billeder i ramme.

quote Skammen ved at tage imod brugte ting er væk. Tværtimod er det nu blevet cool, det er blevet hipt og bæredygtigt at gøre det

Emilia Van Hauen, kultursociolog

- Det er simpelthen helt fantastisk. Jeg havde slet ikke regnet med, at vi kunne samle så mange gode ting ind i løbet af en enkelt dag. Jeg er meget taknemmelig, siger faderen i den islandske familie på fire, Magnús Guðmundsson.

- Det er sgu fantastisk, at man kan det. Den mulighed ville jeg altså gerne have haft for tyve år siden, da jeg selv skulle opbygge mig et hjem, siger Jesper Schäffer, der for ni år siden oprettede en af de største gratissider på Facebook, 'Gratis Ting København', der i dag har i omegnen af 97.000 medlemmer.

Genbrug og bæredygtighed er blevet cool

Der findes hundredevis af både lokale og regionale gratissider på Facebook, og gruppernes medlemstal skal ofte tælles i titusinder. Både medlemmer og eksperter peger på, at udbredelsen skyldes et øget fokus på genbrug og bæredygtighed.

- Folk er blevet meget bevidste om deres forbrug, og så er bæredygtighed i alle mulige udgaver begyndt at blive mainstream, siger kultursociolog og foredragsholder Emilia van Hauen.

- Samtidig er skammen ved at tage imod brugte ting væk. Tværtimod er det nu blevet cool, det er blevet hipt og bæredygtigt at gøre det, siger Emilia van Hauen.

Samme fortælling kommer fra flere af dem, der bruger de mange gratissider.

 - Jeg er stor tilhænger af genbrug. Kan jeg få noget af nogen, i stedet for at det bliver kørt på genbrugspladsen, jamen, så synes jeg jo, at det er dejligt. Jeg sparer nogle penge, og miljøet bliver skånet samtidig, siger stifteren af 'Gratis Ting København', Jesper Schäffer.

- Der jo nogle ideologiske grunde til, at jeg giver tingene væk, når vi i familien ikke længere kan bruge dem selv. Altså, vi tror på genbrug, på recycling, upcycling og sådan noget, ligesom mange andre. Og jeg mærker da, at det er sådan en grøn bølge, der er i fremgang lige nu, og det, synes jeg, er rigtig fedt at være med i, siger Rie Lykke Danielsen, efter hun har foræret både en børneseng, en børnesovesofa og et par lamper til den nytilflyttede islandske familie.

Nynne Juul, der netop har givet en kommode væk gratis, siger:

- Jeg har selv fået den her kommode på gratissiden, og jeg skal ikke længere bruge den, og så synes jeg bare, at det er rigtig fint at give den videre, så andre kan få glæde af den også. Jeg har selv benyttet mig vildt meget af 'Gratis Ting København', og det er jo også rart, at der kommer en og henter den, så det er både nemt og dejligt, siger Nynne Juul.

quote Det er jo enormt dejligt at få lov til at gøre noget for andre.

Emilia Van Hauen, Kultursociolog

Genbrug er en god fortælling

Både møbler, nipsting og tøj skifter hver dag hænder i tusindtal efter at have været slået op på gratissiderne.

Udover, at det er godt for miljøet, at alting ikke skal produceres fra ny, sker det også, fordi folk i stigende grad prøver at opbygge en historie om dem selv.

- Hele det her med at kunne fortælle historier om sig selv og sit eget liv og identitet, det er noget, som vi gør mere og mere, siger Emilia van Hauen.

- Og der ligger altså en meget bedre fortælling i at sige, at man har hentet noget gratis hos nogen, end at sige, at man har købt det på en hjemmeside eller i et møbelvarehus. Når du henter det, så er du måske ude hos en gammel dame, der kan fortælle noget sjovt om møblet, og så bliver hele den historie lige pludselig også til din historie, siger Emilia van Hauen.

Flere af dem, der afhenter ting, er da også meget bevidste om at spørge til, hvad møblet tidligere har været brugt til, og hvem der har brugt det.

- Det er sjovt, når ens ting har en historie, og man kan fortælle, hvor det kommer fra. Det er ikke så sjovt at fortælle, at ens møbler kommer fra Ikea. Ikke at der er noget galt i det, men det er da altså noget sjovere, hvis tingene har en egentlig historie, og på samme måde er det sjovt at fortælle historien, når man selv giver noget videre, siger Jesper Schäffer.

Endelig mener kultursociolog og foredragsholder Emilia van Hauen, at en del ting bliver givet videre, simpelthen fordi vi godt kan lide at glæde andre.

- Det er jo enormt dejligt at få lov til at gøre noget for andre. I vores velfærdssamfund, hvor omsorg er blevet professionaliseret og udliciteret til staten, er det enormt rart at kunne gøre noget for andre mennesker, for det er ikke særlig tit, at vi får mulighed for det, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik