Sådan gør du din have bi-venlig

Vil man hjælpe bierne til bedre levekår, er der masser af måder at gøre sin have mere bivenlig på.

01:03

Se hvordan du gør din egen have bi-venlig.

Det summer af sol og sommer i øjeblikket, men det summer ikke så meget som det plejede. Bierne har fået sværere levevilkår og det kan du i din have være med til at rette op på. 

Vi har bedt Oliver Maxwell, der er direktør for det urbane honningfællesskab Bybi, om at komme med nogle simple tips og tiltag, man som haveejer eller altanejer kan gøre for at hjælpe både bier og andre insekter, der hjælper med bestøvningen af planter.

Læs også ”Bisynderligt” samarbejde: Nu skyder bivenlige golfbaner frem

- Man skal plante blomster. Blomster giver nektar og pollen fra tidlig forår til sent efterår. Man skal ligge vand til insekterne, så de kan komme og drikke. Man skal også gerne ligge en lille bunke eller noget krat, som de kan kravle ind i og bo i, siger Oliver Maxwell.

- Og så skal man lade haven stå lidt vild. Lad være med at slå græsplænen og klippe hækken. Lad den stå og nyd den, for dit land har brug for den.

Vil man som haveejer gå skridtet videre, har Danmarks Biavlerforening samlet flere gode råd til haveejere, som vi har samlet i faktabokse herunder:

Bestanden af vilde bier går tilbage

Danmarks Naturfredningsforening vil have et totalforbud mod salg af et sprøjtemiddel, der vurderes at kunne skade vilde bier.

 

* De senere år har der været en tilbagegang i bestanden af vilde bier. Tre arter af humlebier er uddøde. Ni arter er på den såkaldte rødliste over arter, der er truet af udryddelse.

 

* EU's Fødevaremyndighed har tidligere slået fast, at tre sprøjtemidler af typen neonikotinoider medfører store skader på biers nervesystem.

 

* Skaderne går fra, at bierne bevæger sig anderledes, til at de slet ikke kan bevæge sig og til sidst dør.

 

* Insektmidlerne kan også ødelægge biernes signaler, så de ikke kan sanse og finde rundt, som de plejer.

 

* I 2013 indførte EU et forbud mod et af de sprøjtemidler, der vurderes at være skadelige for bier. Det drejer sig om midlet imidacloprid.

 

* I 2018 gennemførte EU endnu en stramning, så det nu er helt forbudt på friland.

 

* Den danske regering har dog givet mulighed for, at der kan dispenseres fra EU-forbuddet.

 

* Dispensationer kan eksempelvis bruges i forbindelse med bejdsning af frø til sukkerroer.

 

Kilder: EU's Fødevaremyndighed (Efsa), Miljøstyrelsen, Danmarks Biavlerforening og Danmarks Naturfredningsforening.

 

/ritzau/

Se mere

Bivenlig beplanting

Danmarks Biavlerforening råder haveejere til at vælge en plæneblanding med kløver, eller udså minikløver i din græsplæne. Det giver blomster, som bierne kan besøge hele sommeren, og samtidig er kløver med til at tilføre næring til din græsplæne.

 

Derudover opfordrer biavlerforeningen til, at man udplanter simple blomster. De store, forædlede planter giver nemlig sjældent pollen til bierne.

Skab bivenlige områder

Undgår først og fremmest sprøjtemidler. Uanset om det er insektmidler eller ukrudtsmidler, så er mange af dem skadelige for bierne.

 

Mange bier yngler i visne stængler eller i sprækker mellem sten. Derfor kan du med fordel lave en bunke i din have med visne planter og sten. Sørg for, at bunken holdes tør.

 

Når nu du er i gang med at ændre på din haves udtryk, kan du med fordel også lave et område i haven med bar jord. Her kan jordboende bier lave redder og overvintre.

Giv haven en bivenlig frisure

Lad den stå. Det gælder både hækken og græsplænen. Når man klipper den helt kort, fjerner man nemlig både føde og redepladser fra bierne.  

 

Undgå derfor overdreven klipning i og omkring din have, og nyd i stedet det ekstra liv det giver i haven.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik