Sådan bliver dit barn motorisk stærk

Motorikekspert Chalotte Runge har arbejdet med motorik og børn i over 20 år. Hun giver her ti råd til, hvordan du bedst styrker dit barns motorik.

At lyne en lynlås, tage sko på og løbe på løbehjul lyder måske ikke kompliceret, men børn i dag har udfordringer med motorikken - selv den helt basale hverdagsmotorik.

Chalotte Runge er motorikekspert og har arbejdet med motorik og børn i over 20 år. Ifølge hende skyldes udfordringerne blandt andet, at børnene ikke har fået lov at øve sig nok. 

 - Det skyldes, at deres bevægelsefundament ikke er på plads. Nervesystemet er ikke trænet nok, og det er fordi, at vi som forældre ikke har givet dem lov til at øve sig nok, for det er egentlig der, at motorikken bliver trænet, siger Chalotte Runge til TV 2 Lorry.

quote Vi skal lade dem få nogle små knobs en gang imellem, for det er den måde, at de får en kropslig sikkerhed på.

Chalotte Runge, motorikekspert

Det er ikke kun daginstitutionerne og kommunerne, som har et ansvar for børns motoriske kunnen - forældre har også et ansvar.

Ifølge Chalotte Runge skal forældre være gode til at være aktive sammen med barnet, fordi de er barnets rollemodel, og så skal forældre ikke altid hjælpe deres barn. 

At koordinere er med til at styrke motorikken.
At koordinere er med til at styrke motorikken.
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- Hver gang du hjælper et barn, så er du i gang med at ødelægge en læringssituation, som er rigtig vigtig for barnet. Vi skal holde fingrene i lommen og lade dem få nogle små knobs en gang imellem, for det er den måde, at de får en kropslig sikkerhed på, siger hun.

10 gode råd

Herunder får du Chalotte Runges ti gode råd til, hvordan du bedst styrker dit barns motorik. Børn oplever verden gennem deres krop og sanser og ved at inddrage børnene i hverdagsaktiviteter, får dit barn stimuleret sanserne og trænet motorikken.

Råd 1

Råd 2

Råd 3

Råd 4

Råd 5

At kunne holde balancen er en øvelse som er med til at træne motorikken. 
At kunne holde balancen er en øvelse som er med til at træne motorikken. 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Råd 6

Råd 7

Råd 8

Råd 9

Råd 10

Se mere om børns motoriske udfordringer her: 

Mange småbørn i hovedstadsområdet har dårlig motorik og det går ud over både indlæring og sociale kompetencer. Køge og Roskilde bekæmper problemet med succes