Sådan taler du med dit barn om krigen i Ukraine

Man kan ikke skærme ens børn for alle billeder af krigen i Ukraine. Til gengæld er det vigtigt at tale med børnene om, hvad de ser, lyder det fra Red Barnet.

Vi hører gerne fra dig
Har du familie i Ukraine og er du bosat i TV 2 Lorrys sendeområde? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Signe Julie Andersen på mail web@tv2lorry.dk

Selv for voksne er Ruslands invasion af Ukraine og den erklærede krig skræmmende og uhyggeligt. 

Samtlige medier svømmer over med gule bjælker, råbende overskrifter og voldsomme billeder. 

Og selvom man så forsøgte at afskærme ens børn fra at følge med eller blot opfange en sætning eller to, er det nok umuligt. 

Derfor er det vigtigt, at man som forældre taler med sine børn om det de ser. Sådan lyder opfordringen fra Red Barnet. 

Psykolog og børnefaglig rådgiver, Ane Lemche har fem gode råd til at håndtere samtalen med ens børn. 

Fem gode råd til samtalen med dine børn

1

Lyt til barnets bekymringer

Anerkend, hvis barnet er bange og forklar, at det er ubehageligt, at der er krig i Ukraine, men understreg, at der ikke er risiko for krig i Danmark. 

Spørger barnet interesseret ind til konflikten, så forklar, uanset hvor meget du ved, at Rusland og Ukraine er blevet uvenner over, hvem der ejer hvilket land, og at voksne i andre lande hjælper dem med at blive enige.

2

Undgå unødige detaljer

Pas på med at overforklar konflikten og gå i detaljer. Det kan gøre børn unødigt bekymrede. En del børn vil spørge, hvorfor Rusland vil invadere et andet land. 

Afhængig af børnenes alder kan man stille dem tilfredse uden at forklare andet, end at lande nogle gange bliver uvenner.

3

Lad være med at lyve

Man bør altid undgå at lyve over for barnet. Også når det kommer til Rusland-Ukraine-konflikten, selv om det sker i den bedste mening for at beskytte barnet. 

Er barnet tilpas lille kan man give forsimplede og meget overordnede forklaringer, men finder barnet ud af, at mor, far eller en anden voksen har løjet, lærer det, at man ikke kan stole på hinanden. 

4

Skærm barnet for voksensnakken

Er man som voksen bekymret for konflikten eller har behov for at diskutere konflikten, bør man gøre det væk fra barnet. Hører en niårig, at mor er voldsomt bekymret, sætter det sig i barnet. Men udvis gerne medfølelse for børn og deres familier i Rusland og Ukraine. 

5

Søg inspiration

Fordi man er voksen, er man jo ikke nødvendigvis vant til at tale om krig med børn. Hvis barnet har en passende alder, så se fx UltraNyt med barnet eller læs en børneavis. Hvis barnet virker ligeglad, så lad være med at presse viden ned over barnet.

Videoen her er fra onsdagens demonstration, hvor ukrainere og andre samledes foran ambassaden for at protestere mod udviklingen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik