Sådan spotter du en falsk profil

De sociale medier bugner med falske profiler. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du spotter dem og undgår at blive snydt.

Det er aldrig sjovt at blive snydt.

Men som bruger på sociale medier er risikoen for at støde på falske profiler stor, og mange kan have svært ved at skelne mellem en ægte og falsk profil.

I aftenens nyhedsudsendelse på TV 2 Lorry fortæller vi om Niklas Roar fra København, som har fået misbrugt sine billeder af stribevis af falske profiler på blandt andet Tinder, Facebook og Instagram, hvor personerne bag de falske profiler har taget kontakt til kærlighedssøgende kvinder og udgiver sig for at være den 43-årige familiefar.

Så hvordan undgår man at ryge i kløerne på copy cats, der pynter sig med andres billeder?

TV 2 Lorry har fået det Kriminalpræventive Råd til at udarbejde en rækkke gode råd til, hvordan du kan spotte falske profiler på de sociale medier.

Derudover kan du i bunden af artiklen finde en guide til, hvor du kan henvende dig, hvis dine billeder bliver misbrugt, og du har brug for hjælp og rådgivning.

Syv gode råd til at spotte falske profiler*
 

  1. Er profilen meget ny? Nogle scammere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt scam. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet.
     
  2. Kig på profilens billeder. Er de for eksempel alle lagt op samme dato, og stemmer de overens med beskrivelsen af personen.
     
  3. Virker profilbilledet troværdigt, og er det samme person på alle profilbillederne? Hvis profilbillederne forestiller forskellige personer, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis du fx kan finde de samme billeder andre steder på nettet. Søg evt. på Google eller Tineye.
     
  4. Kig under fanen ”om” på profilen. Hvis den er tom, kan det være tegn på, at profilen er falsk.
     
  5. Kig på profilens væg og opslag. Er der kun nye opslag på væggen og negative kommentarer, kan det være tegn på, at profilen er falsk.
     
  6. Kig på profilens venner. Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer kan det være et tegn på, at vennerne er købte såkaldte bots, og at profilen er falsk.
     
  7. Virker navnet på profilen troværdigt? Det er for eksempel atypisk for danske profiler, at efternavnet står først.

* Mange brugere ønsker dog anonymitet på sociale tjenester og anvender derfor dæknavne og har sparsom offentlig information på deres profiler. Det betyder ikke, at profilen er falsk.

Hvis ens billeder bliver misbrugt

Hvis man finder ud af, at der er oprettet en profil på for eksempel Facebook eller Instagram med ens billeder, skal man kontakte den pågældende tjeneste og anmelde den falske profil.

Red Barnets SletDet rådgivning har vejledninger til, hvordan man på en række tjenester kan anmelde en falsk brugerprofil.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik