Sådan bør håndværkere nu arbejde under coronakrisen

Der er netop kommet en ny branchevejledning for byggeriet, som skal hjælpe med at sikre, at der kan bygges sikkert og forsvarligt under coronakrisen.

Imens det meste af Danmark er lukket ned, er der stadigvæk fuld gang i byggeriet på mange byggepladser.

Mandag kom byggeriets parter med en ny branchevejledning, der giver retningslinjer for, hvordan arbejdet kan udføres forsvarligt under corona-krisen.

Flemming Hansen er konsulent i fagforeningen 3F, og han hilser vejledningen velkommen. Han får hver dag flere slags spørgsmål fra håndværker-medlemmer, der ringer for at sikre sig, at de kan undgå at blive en del af nye smittekæder.

- Det kan for eksempel være om samkørsel i mandskabsvogne. Håndværkere kører ofte to, fire, seks eller otte personer sammen. Må det det? Hvor lang afstand skal der være imellem dem, når de arbejder? Er det en meter, eller er det ti meter? Hvad gør man, når man ikke kan få håndsprit? Jeg får rigtig mange forskellige spørgsmål, siger Flemming Hansen.

I den nye corona-vejledning for byggeriet står der blandt andet:

  • At der altid skal være en til to meter imellem håndværkerne
  • At de helst skal undgå samkørsel
  • Pauser skal helst holdes udendørs og gerne i forskudte hold, så der ikke er for mange ad gangen.
  • At møder skal helst holdes via video eller telefon
  • At rengøring og desinficering skal opprioriteret 

Dansk Byggeri har også deltaget i arbejdet med den nye branchevejledning. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen siger:

- Det er vigtigt, at vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Når man bygger, skal man starte med at lave en plan - en såkaldt risikovurdering, hvor man ser på, om der er nogle særlige ting, man skal holde øje med for at undgå, at man er med til at skabe nogle nye smittekæder.

Læs hele vejledningen her.

Flemming Hansen fra 3F modtager dagligt opkald fra håndværkere, der vil vide, hvordan de skal forholde sig til risikoen for smitte.
Flemming Hansen fra 3F modtager dagligt opkald fra håndværkere, der vil vide, hvordan de skal forholde sig til risikoen for smitte.
Foto: Privat

Arbejde og pause

Statsminister Mette Frederiksen (S) begyndte nedlukningen af Danmark den 11. marts, og for en uge siden begyndte 3F, Dansk Byggeri og de øvrige medlemsorganisationer i Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg arbejdet på den nye vejledning.

Den skal altså hjælpe alle de, der arbejder i byggeriet. Men den giver også retningslinjer for, hvordan man kan sikre, at beboere, der bor i ejendomme hvor der bliver renoveret, ikke udsættes for smittefare.

- Vi prøver især at sige til alle dem, der arbejder i byggeriet: Hold afstand både imens i arbejder og i pauserne. Og så selvfølgelig alle de her hygiejneråd: Husk at vaske hænder, gøre rent og spritte af der hvor man har været, siger Flemming Hansen fra 3F. 

Ifølge Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri, er det vigtig at planlægge sit byggeri grundigt.
Ifølge Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri, er det vigtig at planlægge sit byggeri grundigt.
Foto: Privat

Ifølge Dansk Byggeri er grundig forberedelse af byggeprocessen en del af nøglen til at undgå corona-smitte.

- Først og fremmest skal du vurdere: Hvad er det for en opgave? Hvordan kan man leve op til de krav, der er, for at undgå smittefare? Er der nogen udendørs opgaver? Så kan man jo eventuelt starte med dem, siger Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri.

TV 2 Lorry har allerede fortalt om flere sager, hvor det gav udfordringer, at der er gang i byggeriet under coronakrisen. I Hedelyparken i Greve var det meningen, at beboere skulle dele toilet og bad.
TV 2 Lorry har allerede fortalt om flere sager, hvor det gav udfordringer, at der er gang i byggeriet under coronakrisen. I Hedelyparken i Greve var det meningen, at beboere skulle dele toilet og bad.
Foto: Amanda Dissing - TV 2 Lorry

Allerede udfordringer

TV 2 Lorry har allerede fortalt om flere situationer, hvor det har givet udfordringer, at der blev arbejdet på byggepladserne. I det almene boligselskab Søndermarken på Frederiksberg var lejere utrygge, fordi håndværkere skulle arbejde inde i deres lejligheder. Og i Greve skulle lejerne i Hedelyparken dele bad og toilet, imens deres badeværelser blev renoveret.

- Jeg har da stor forståelse og respekt for, at beboerne kan være bekymrede. Det er jo en kompleks situation, som vi allesammen skal være med til at løse på den mest fornuftige måde, siger Flemming Hansen.

I begge de to byggesager endte boligselskaberne med at udskyde de problematiske opgaver.

Vejledningen er lavet af byggeriets parter og godkendt af Arbejdstilsynet.
Vejledningen er lavet af byggeriets parter og godkendt af Arbejdstilsynet.
Foto: www.bfa-ba.dk

Byggeriet kan fortsætte

Ifølge Dansk Byggeri er helt klare aftaler imellem bygherre, entreprenør, håndværker og beboere afgørende for at, der kan bygges forsvarligt. Sikkerheden har altid højeste prioritet. 

- Det skal selvfølgelig forgå på en måde, så både beboerne og håndværkerne er trygge ved, at man ikke starter nye corona-smittekæder, siger Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri. 

- Hvis man tænker sig om, og bygherren lever op til det ansvar, han har, arbejdsgiverne lever op til det ansvar de har og håndværkerne også tænker sig om, og udfører opgaverne med sikkerhedsmæssigt forsvarlig adfærd, så tror jeg godt, vi kan fortsætte et stykke tid endnu, uden at byggeriet er årsag til, at smitterisikoen føres videre, siger Flemming Hansen, 3F.

Læs mere om byggebranchen under corona-krisen på Branchefællesskabets hjemmeside: www.bfa-ba.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik