Sådan bliver retningslinjerne, når restauranter, caféer og værtshuse åbner

Med genåbningen af restaurations-branchen følger en række krav.

Mange danskere har savnet at kunne gå ud og spise på restaurant eller drikke en fadøl på en bar.

Fra på mandag den 18. maj vil det som bekendt igen være muligt, når både restauranter, caféer og værtshuse får lov til at genåbne som led i genåbningens fase 2.

Der vil dog visse begrænsninger forbundet med genåbningen, viser retningslinjer fra Erhvervsministeriet.

Restauranter og caféer skal således have to kvadratmeter per person, og kravet fordobles til fire meter per person, hvis kunderne ”i væsentlighed” står op.

Det skyldes, at der er større sandsynlighed for at passere andre gæster, end hvis man sidder ned på en restaurant, oplyser Erhvervsministeriet.

Skal lukke inden midnat

Retningslinjerne viser også, at alle serveringssteder, der serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat.

Dertil kommer, at restauranter, caféer, værtshuse og lignende heller ikke må gennemføre aktiviteter, der kan få dem til at minde om en natklub eller et diskotek.

Og er man blandt dem, der savner at gå ud og danse, så man affinde sig med, at der ikke må laves dansegulv, hvor afstanden på mindst en meter mellem selskaberne ikke kan opretholdes.

Retningslinjerne er lavet i samarbejde med branchen, oplyser Erhvervsministeriet.

Brancheorganisation er godt tilfreds

Brancheorganisationen Horesta oplyser i en pressemeddelelse, at de er meget tilfredse med de nye retningslinjer. 

- Vi har ventet længe på at få besked, men det har ikke været forgæves, og det er resultatet, som tæller. Vi er rigtig godt tilfredse med det, vi har fået præsenteret i dag. Retningslinjerne sikrer, at tusindvis af hoteller, restauranter, attraktioner og andre oplevelsesvirksomheder kan genåbne på et fornuftigt forretningsgrundlag, samtidig med at det vil foregå sundhedsmæssigt ansvarligt, siger Katia K. Østergaard, administrerede i direktør i Horesta, i pressemeddelelsen.

- For en uge siden stod vi med retningslinjer, som for mange virksomheder ville være umulige at bygge en rentabel forretning på. Nu ser det helt anderledes ud. Som branche påtager vi os selvfølgelig ansvaret for en sikker og ansvarlig genåbning, og det er jeg overbevist om, at vi kan gennemføre på disse betingelser, samtidig med, at der nu er grundlag for at skabe en fornuftig omsætning, siger Katia K. Østergaard.

Du kan se retningslinjerne uddybet nedenfor.

FAKTA:  Retningslinjer for restauranter, caféer, barer, natklubber m.v.

  • Restauranter og cafeer mv. skal respektere forsamlingsforbuddet, og kan således ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse herfor. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstande mellem selskaberne.
     
  • Restauranter og caféer mv. indrettes, så det er muligt at holde mindst en meters
    afstand mellem forskellige selskaber. F.eks kan personer, der spiser sammen, således sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens det er vigtigt, at der
    er mindst en meters afstand til næste selskab. ​​​​​​Som alternativ til mindst 1 meters afstand kan der etableres en fysisk barriere, fx i form af en skærm af plastic eller glas.
     
  • Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, f.eks siddende ved en bardisk i en restaurant. Alternativ kan etableres en fysisk barriere fx form af en skærm af plastic eller glas. En sådan kan ligeledes etableres ved betalingsdisk og lignende.
     
  • Udendørsservering indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand
    mellem forskellige selskaber. Regeringen vil opfordre kommunerne til at undersøge muligheden for at stille yderligere arealer til rådighed for udeservering.
     
  • Ved buffetservering skal der være særligt fokus på kontaktflader, herunder om
    ​​​​​​der med fordel kan anvendes personlige redskaber, engangsredskaber eller portionsskåle ved selvservering. Buffet bør ligeledes indrettes, så det er muligt at holde afstand. Det kan f.eks ske ved, at en buffet kun tilbydes til ét selskab eller ved at buffeten indrettes, så der kan holdes mindst en meters afstand mellem
    gæster.
     
  • Køkken- og serveringspersonale m.v. skal overholde de regler, der normalt er gældende for fødevarevirksomheder, herunder ift. hygiejne. Der er som udgangspunkt ikke behov for anvendelse af handsker ved almindelig håndtering af fødevarer i professionelle køkkener, hvor passende håndhygiejne opretholdes. Serveringspersonale og lignende bør undlade at røre ikke-emballerede fødevarer, og det er således heller ikke nødvendigt, at de bruger handsker.
     
  • Natklubber, diskoteker og spillesteder m.v. skal fortsat holde lukket jf. politisk aftale om plan for genåbning af Danmark af 8. maj 2020, hvoraf det fremgår atrestriktioner for diskoteker mv. vil blive opretholdt indtil fase 4.
     
  • Restauranter, caféer, værtshuse, barer mv. må ikke gennemføre aktiviteter eller indrettes på måder, der får dem til at minde om natklubber eller diskoteker, fx
  • ved at etablere dansegulv eller lignende, der betyder, at afstanden på mindst en meter mellem selskaber ikke kan opretholdes.
     
  • Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke klokken 24.
     

Kilde: Erhvervsministeriet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik