Misbrugt på nettet: Så mange falske profiler sletter Facebook

Niklas Roars ansigt bliver brugt af falske profiler på de sociale medier. Antallet af falske profiler på Facebook løber op i flere milliarder årligt, vurderer den sociale medie-gigant selv.

Niklas Roar fra København oplever at billeder og video af ham og hans familie bliver brugt på falske profiler på sociale medier. Og det vrimler med falske profiler på verdens største sociale medie, Facebook, lyder det fra den sociale medie-gigant selv.

Facebook har i årets første tre måneder lukket 1,7 milliarder falske profiler. Det svarer til, at cirka 18,5 millioner profiler er blevet slettet om dagen.

Sammenlignet med tilsvarende periode i 2019 er der dog tale om et fald. Her slettede Facebook i  årets første kvartal 2,2 milliarder falske profiler. I alt blev der slettet 6,5 milliarder falske profiler af Facebook i 2019.

Det fremgår af den såkaldte enforcement report, som Facebook har offentliggjort.

Facebook oplyser i rapporten, at 99,7 procent af de falske profiler, der blev fundet i første kvartal af 2020, blev fundet og slettet af Facebook, før brugerne indrapporterede dem.

Det er dog ikke tilfældet med Niklas Roar fra København.

Niklas Roar oplever at digitale svindlere bruger billeder af ham og hans familie på falske profiler på bl.a. Tinder og Instagram – og på videoer, hvor han bliver brugt til at lokke tyske kvinder til at sende penge.  Niklas føler sig magtesløs, for der er ingen hjælp at hente fra techgiganterne og heller ikke fra politiet

Som TV 2 Lorry torsdag kunne fortælle, har den 43-årige familiefar været udsat for omfattende identitetstyveri, hvor hans billeder er blevet misbrugt af stribevis af falske profiler på blandt Facebook og billeddelingstjenesten Instagram, som også er ejet af Facebook.

Ifølge organisationen Digitalt Ansvar er identitetstyveri på sociale medier et voksende problem i Danmark, fordi det ikke er ulovligt, og organisationen vil derfor have de danske politikere til at gå den eksisterende lovgivning efter i sømmene. 

Falske profiler udgør fem procent

Facebook estimerer, at falske profiler udgjorde cirka fem procent af alle deres aktive månedlige brugere i løbet af 4. kvartal i 2019 og 1. første kvartal i 2020.

Facebook oplyser i rapporten, at mange af de falske profiler oprettes som led i spam-kampagner og er økonomisk motiverede.

En stor del af de falske profiler bliver allerede blokeret under selve oprettelsen, men de tæller ikke med i opgørelsen. Mange millioner af de falske profiler, som faktisk bliver oprettet, bliver slettet i løbet af få minutter, skriver Facebook i rapporten.

Facebooks egne spilleregler:

Du må ikke fremstille din identitet misvisende ved at gøre følgende:

 

  • Bruge et navn, der ikke følger Facebooks navnepolitik
  • Angive en forkert fødselsdato
     

Misbruge Facebooks produkter ved at:
 

  • Oprette en profil for nogen under 13 år
  • Have flere profiler
  • Oprette uægte profiler
  • Dele en konto med en anden person
  • Oprette en ny Facebook-konto efter at være blevet udelukket fra websitet
  • Oprette eller administrere en side, gruppe, begivenhed eller Instagram-profil, fordi den forrige side, gruppe, begivenhed eller Instagram-profil blev fjernet fra websitet
  • Omgå registreringskravene, der beskrives i Facebooks tjenestevilkår
     

Efterligne andre ved at:
 

  • Bruge deres billeder med det formål at vildlede andre personer
  • Oprette en profil, hvor du udgiver dig for at være en anden eller tale på vegne af en anden person eller enhed
  • Oprette en side, hvor du udgiver dig for at være en anden eller tale på vegne af en anden person eller enhed, som brugeren ikke har tilladelse til.
  • Slå billeder op, der sandsynligvis vil vildlede offentligheden i forhold til indholdets oprindelse, hvis:
  • Enheden eller en autoriseret repræsentant protesterer mod indholdet
  • Billederne kan udgøre en risiko for skade mod medlemmer af offentligheden.

 

Kilde: Facebook


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik