Så er det tid til stjerneskud – men en stor lysende ting kan komme i vejen

En af årets bedste meteorsværme, Perseiderne, topper natten mellem den 12. og 13. august, men lige netop i år skal man være lidt heldig for at se stjerneskud på himlen.

Det er igen blevet den tid på året, hvor man kan rette blikket op mod den mørke nattehimmel og opleve et smukt syn og lave et ønske.

Der er naturligvis tale om stjerneskud, og netop august er normalt en rigtig god måned at spotte dem, for her topper en af de bedste meteorsværme, Perseiderne.

quote Jeg vil anbefale at man særligt kigger fra midnatstid og frem.

Michael Linden Vørnle, astrofysiker ved DTU Space

Det er særligt natten mellem fredag og lørdag, man skal sætte sin lid til, hvis man er på udkig, men ifølge astrofysiker fra DTU Michael Linden-Vørnle kan månen komme til at forstyrre det kosmiske festfyrværkeri.

- Normalt er det gode råd, at det er bedst at komme væk fra byens genererende lys, men lige præcis i år kan det være lige meget, når der alligevel er fuldmåne den 12. august. For så er himlen så lys, at en gadelampe fra eller til ikke gør det store.

- Hvis man skal se et stjerneskud, så skal det derfor være et meget klart et af slagsen, og så er der ingen grund til at søge ud på landet, siger Michael Linden-Vørnle.

Kan allerede ses nu

Alt håb er dog ikke ude, og er man ude i aften- og nattetimerne, så kan man da lige så godt forsøge sig med at kigge opad. Også i nætterne før og efter 12.-13. august er der flere stjerneskud end normalt. Allerede onsdag aften kan man være heldig at få det spektakulære syn at se.

Michael Linden-Vørnle anbefaler, at man ser efter stjerneskuddene fra midnat.

- Udstrålingspunktet for de her stjerneskud står højt på den nordøstlige himmel, så himlen skal være rigtig mørk for, at man kan se stjerneskud. Jeg vil anbefale, at man særligt kigger fra midnatstid og frem.

Men igen, så driller den lysende måne altså en del netop natten til lørdag, men hvis man alligevel vil gøre forsøget, så er det sikkert ikke umuligt, da vejret med al sandsynlighed bliver klart og lunt.

- Det er jo en stor fordel med det varme vejr, for hvis det er for koldt, så gider man jo alligevel ikke. Men når vejret er til det, så er det meget hyggeligt at lægge sig på en luftmadras med frit udsyn til en klar stjernehimmel, siger Michael Linden-Vørnle.

- Man skal bare ikke forvente en meteorregn, men man kan godt være heldig at se et stjerneskud eller to.

Brug det blotte øje

Går man ihærdigt efter at se et stjerneskud, så anbefaler Michael Linden Vørnle, at man ikke benytter sig af en kikkert, selvom man på den måde kan se nattehimlen tættere på.

- Det bedste instrument er det blotte øje, fordi man har et meget større synsfelt i forhold til at bruge en kikkert. Det er jo ærgerligt, hvis man misser stjerneskuddet, fordi man ikke lige kigger den rigtige vej.

Stjerneskuddene er rester af kometen Swift-Tuttle, der trænger ind i atmosfæren med høj hastighed (mere end 200.000 km/t). 

Luften foran kometstumpen presses sammen og bliver derfor meget varm. Sammenstød med luftmolekyler og den store varmeudvikling får kometstumpen til at fordampe. 

Varmen får også luften omkring stumpen til at gløde. Det er netop dette spor af glødende luft, vi ser som et stjerneskud.

Kometstumperne ligger langs kometens bane, der krydser Jordens bane om Solen netop der, hvor vores planet befinder sig hvert år omkring den 12. august. 

Swift-Tuttles bane ligger sådan, at kometresterne rammer Jorden skråt oppefra. Derfor ses meteorsværmen bedst fra den nordlige halvkugle – blandt andet fra Danmark, forklarer Michael Linden Vørnle.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik