Så meget betaler din kæreste for buketten på Valentinsdag

Danskerne er ifølge Interflora og blomsterbutikker ikke nærige, når det kommer til finde den perfekte buket til kæresten på Valentinsdag.

Hele 10 procent af danskerne planlægger at købe blomster på Valentinsdag.

Og der er noget om snakken, for i disse dage vælter det ind med ordrer på roser, bundne buketter, personlige kort og chokolade i de danske blomsterbutikker.

Og danskerne er bestemt ikke sparsommelige, når det kommer til at forkæle konen, kæresten eller daten på Valentinsdag, der falder den 14. februar.

Interflora, en internetplatform for blomsterbestilling og levering, har opgjort, hvad danskerne gennemsnitlig betaler for Valentinsblomsten. Her viser tallene, at det ikke er håndører, der bliver sluppet for buketten.

quote Jeg fik engang en bestilling på 100 røde roser til Valentinsdag.

Mie Labansen, ejer af Acacia Blomsterkunst

Brugerne på interflora.dk har fra den 11. – 13. februar kastet i gennemsnit 375 kroner efter det farvestrålende, velduftende bundt.

- Vi kan se, at gennemsnitsprisen for brugerne indtil videre er steget siden sidste år. Det kan blandt andet skyldes, at vi allerede har en del ordrer på over 1.000 kroner. Folk putter også i højere grad ekstra ting i kurven, som marcipanhjerter, chokolade, kærlighedschampagne, balloner og personlige kort, oplyser administrerende direktør i Interflora, Søren Flemming Larsen.

Uafhængige blomsterbutikker i Roskilde og på Amager oplyser til TV 2 Lorry, at de ser samme tendens, nemlig at der i gennemsnit ofres mellem 300 og 450 kroner på buketten.

- Mange folk ønsker flotte og store buketter på Valentinsdag, som giver den her wow-effekt. Nogle kommer også ind og køber en enkelt rød, langstilket rose i celofan, og det er jo heller ikke hver dag, man får sådan en, siger Mia Katz, der er dekoratør i Bristol Blomstergaard på Amager.

Interflora kan oplyse, at salget siden 2013 er steget med 73 procent alene på Interflora.dk. Fra 2017 til 2018 steg salget med hele 29 procent, og de forventer, at salget stiger med yderligere 10 procent i 2019.

Buketter til flere tusinde kroner

Der er nogle blomsterordrer, der går lidt ud over det sædvanlige. Interflora har fundet frem til de dyreste bestilling til Valentinsdag fra tidligere år, og de beløber sig på op til 4.000 kroner.

Og netop sådan en bestilling er også landet på Mie Labansens bord et par gange.

- Jeg fik engang en bestilling på 100 røde roser til Valentinsdag. Sådan en buket koster 4.000 kroner, siger hun.

Selvom Mia Katz ikke har langet en Valentinsbuket til 4.000 kroner over disken, så har hun alligevel haft nogle bestillinger, hvor der ikke blev sparet på noget.

Hun har blandt andet solgt to klassiske Valentinsbuketter bestående af røde roser til 1.800 kroner og 2.500 kroner. Det er netop den klassiske buket af røde roser, der er særlig efterspørgsel på.

Ifølge både Mie Labansen og Mia Katz ønsker omkring halvdelen af deres kunder at tage en buket røde roser med hjem til den udkårne.

Københavnsområdet står for i alt 40 procent af alle Interfloras bestillinger, og er derfor klart den by, der suverænt bestiller flest blomster på Valentinsdag.

Til sammenligning er Aarhus nummer to på listen og står for 6 procent af Interfloras bestillinger.

Valentinsdag sætter skub i mændene

Valentinsdag er dagen, hvor mændene finder deres romantiske side frem, og det kan tydeligt ses på Interfloras hjemmeside. Ifølge Søren Flemming Larsen er dagen nemlig den eneste dag på hele året, hvor mændene er de mest aktive på hjemmesiden.

quote Man kan ikke sige, at mændene ikke er romantiske på Valentinsdag.

Søren Flemming Larsen, adm. direktor i Interflora

- 364 dage om året ser vi, at gennemsnitligt 35 procent af bestillingerne bliver foretaget af mænd, men på Valentinsdag er tallet 61 procent. Så man kan ikke sige, at mændene ikke er romantiske på Valentinsdag, men man kan selvfølgelig overveje, om det til gengæld kniber lidt for mændene at være romantiske resten af året, siger Interfloras administrerende direktør med et smil.

Både Mia Katz og Mie Labansen har godt lagt mærke til den ændrede kundeskare omkring Valentinsdag.

De mange kvinder, der normalt besøger blomsterbutikkerne, holder sig for det meste væk på denne dag.

- I en kø på 50 mennesker vil to til tre af dem være kvinder - resten er flotte mænd. Butikken er stuvende fuld af mænd den dag, siger Mia Katz.

Det er uvist, hvorfor dagen kaldes ”valentins”dag, men der er flere bud på, hvem Valentin var.
Det er uvist, hvorfor dagen kaldes ”valentins”dag, men der er flere bud på, hvem Valentin var.
Foto: Interflora

Alle aldre fejrer Valentinsdag

Danskerne er for alvor begyndt at tage Valentinsdag til sig.

Ifølge en rapport fra Dansk Erhverv fejrer 24 procent af danskerne Valentinsdag. Ses der udelukkende på de unge mellem 18 og 30 år fejrer 39 hele procent Valentinsdag.

Men Mia Labansen og Mia Katz lægger også mærke til, at de lidt ældre nu er begyndt at markere dagen.

- Vi ser mange unge i butikken, men sandelig også mænd på både 40, 50 og 60 år, som skal have en Valentinsbuket, siger Mie Labansen.

Interfloras administrerende direktør er enig. Han kan også se en tendens, hvor ældre tilslutter sig Valentinsdag, men deres tilgang er lidt anderledes.

- Den lidt ældre generation tager ikke valentinsdag så bogstaveligt, men bruger den mere som en ”husk hinanden”-dag. Det er bare blevet endnu en god dag, hvor man husker kærligheden og husker hinanden, siger Søren Flemming Larsen.

Mere salg, men ikke mere overskud

Selvom selve omsætningen op mod femdobles omkring Valentinsdag, så betyder det ikke, at ejeren af blomsterbutikken kan løbe med overskuddet. For indkøb af blomster er dyrere op til Valentinsdag for butikken og ekstra personale må hjælpe til, for at imødekomme de mange kunders ønsker.

quote Det er en fantastisk dag i kærlighedens navn.

Mia Katz, dekoratør i Bristol Blomstergaard

Mie Labansen fortæller, at de omkring Valentinsdag har indkaldt to ekstra medarbejdere i butikken og har hevet tre ekstra chauffører på arbejde.  

I Bristol Blomstergaard oplever man også, at den ekstra omsætning, som Valentinsdag medfører, går til at dække de mange udgifter, der opstår i forbindelse med mærkedagen.

Men det bliver dagen ikke mindre glædelig af, mener hverken Mia Katz eller Mie Labansen.

- Det gør ikke noget, at vi ikke tjener på det, for det er en fantastisk dag i kærlighedens navn, siger Mia Katz.

Hos Interflora er mandskabet på sit højeste, så de kan levere bestillinger helt indtil om aftenen på torsdag, hvor Valentinsdag fejres.

- Jeg tror, at alle folk i branchen er beskæftiget i denne uge, siger den administrerende direktør.

Valentinsdag er en amerikansk tradition, der har spredt sig til mange andre lande, og den fejres torsdag den 14. februar.

Valentinsdag

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

BwnnyBuste2

playFolkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

genforeningsmonumentet

De skjulte spor: Kender du alle de sønderjyske minder i København?

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere